
Najbardziej lubianym kotletem w Polsce jest schabowy i pewnie też za nim przepadasz. Większość osób ceni go za niepowtarzalny smak, obłędną panierkę oraz to, że sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta. Wszelkie przyjęcia, imprezy czy spotkania w rodzinnym gronie uświetnia on – król schabowy. Przygotowanie tradycyjnej polskiej wersji wcale nie jest trudne. Jednak od wielkiego dzwonu warto dać szansę zagranicznym nowościom kuchennym. Przepis na schabowego po czesku, aż prosi się o spróbowanie.
Statystyczna polska gospodyni domowa przyrządzała schabowe wielokrotnie w swoim życiu. Według oklepanej receptury, która jest dobra, ale mało ciekawa. Ten przepis na kotlety schabowe po czesku pozwala odkryć tę potrawę na nowo.
Delikatne i soczyste mięso wieprzowe nie jest otulone jajkiem i bułką tartą, tylko specjalnym ciastem ziemniaczanym. Dzięki temu efekt smakowy jest wyborny.
Jak zrobić kotlety schabowe po czesku?
Lista niezbędnych składników:
⊹ 800 g schabu,
⊹ 2-3 spore ziemniaki,
⊹ 1 jajko,
⊹ odrobina czosnku granulowanego,
⊹ pieprz, sól,
⊹ 2-3 łyżki mąki,
⊹ 1 łyżeczka musztardy (można nie dodawać),
⊹ słodka papryka w proszku,
⊹ olej lub smalec do smażenia.
Wykonanie:
Zaczynamy od podzielenia schabu na płaty. Przy pomocy tłuczka lekko rozbijamy każdy kawałek, a potem przyprawiamy solą.
Ziemniaki ścieramy na małych oczkach tarki. Przekładamy do nich mąkę i jajko, dodajemy też wszystkie przyprawy łącznie z musztardą, o ile jej używamy. Mieszamy na w miarę gęstą masę o spójnej teksturze.
Panierujemy kotlety w przyrządzonym cieście i smażymy na rozgrzanej patelni, aż zarumienią się z dwóch stron. Wykładamy schabowe na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Polecamy też przepis na kotlety schabowe w stylu amerykańskim