
Młoda kapusta to hit wiosennych i letnich miesięcy. Warto czerpać z sezonu pełnymi garściami, bo gdy się skończy, to do dyspozycji pozostanie nam tylko standardowa, biała kapusta. Młoda główka jest przyjemnie chrupiąca i powstanie z niej masa dań wytrawnych, na czele z gołąbkami, letnim bigosem, kapuśniakiem czy surówką. Moc kapusty wato również wykorzystać z tym genialnym przepisie na zrazy. Tę odkurzoną wersją pokocha jeszcze więcej osób. Polecamy znakomity przepis na pieczone zrazy mięsne na młodej kapuście.
Młoda kapusta to smak polskiego lata. Jest uniwersalnym składnikiem w kuchni i zazwyczaj podajemy ją na wiele sposobów, a ten przedstawiony poniżej, to prawdziwy wirtuoz. To jeden z najsmaczniejszych przepisów na zrazy i młodą kapustkę.
Przepis na pieczone zrazy mięsne na młodej kapuście
Lista składników:
pół główki młodej kapusty
2 liście laurowe
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki bułki tartej
pół czerwonej papryki
pół puszki krojonych pomidorów
1 mały kawałek pora (zielony fragment)
1 jajko
1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
700 g mielonego mięsa
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka granulowanego czosnku
pieprz i sól
mąka ziemniaczana
3 ogórki kiszone
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Kapustę myjemy i szatkujemy. Zagotowujemy w garnku wodę z solą i liśćmi laurowymi, a późnej gotujemy w niej kapustę przez 5 minut. Dodajemy pomidory konserwowe, mieszamy i zagotowujemy potrawę. Zagęszczamy ją mąką, dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy, znów zagotowujemy.
Pora i paprykę czyścimy. Pora rozkrawamy i kroimy w półplasterki, a paprykę w kosteczkę. W naczyniu umieszczamy mięso mielone, łączymy z bułką tartą, przyprawami, jajkiem i musztardą → wyrabiamy na spójną masę. Dorzucamy pora i paprykę, jeszcze raz mieszamy. Lepimy z masy kółka i umieszczamy na środku każdego posiekane ogórki kiszone. Zlepiamy mięso, tworząc łódeczkowate kotlety. Obtaczamy je w mące.
Na dnie formy żaroodpornej układamy warstwę kapusty z dodatkami i kładziemy na niej przygotowane kotlety. Pieczemy danie w 190℃ przez 40 minut pod przykryciem. Przed podaniem posypujemy pokrojoną pietruszką. Smacznego.
Czytaj też: Smażysz mielone na tym tłuszczu? To najgorsze co możesz zrobić