Amerykanin był budowlańcem jakich wielu, ale miał nietypowy nałóg. 54-latek nałogowo i to każdego dnia konsumował ogromne ilości lukrecji.
Ten nietypowy, a jednocześnie tragiczny przypadek, który może być także przestrogą dla innych amatorów słodyczy, miał miejsce w amerykańskim stanie Massachusetts. Danych mężczyzny nie ujawniono, ale wiadomo, że każdego dnia zjadał około półtorej paczki czarnej lukrecji.
W końcu serce 54-latka nie wytrzymało i przestało pracować. Jak poinformowali lekarze, wszystkiemu winny jest kwas lukrecjowy zawarty w lukrecji.
Na podstawie badań naukowych stwierdzono, że kwas lukrecjowy może wywoływać u ludzi całe mnóstwo skutków ubocznych. To na przykład nadciśnienie, hipokaliemia, zasadowica metaboliczna, śmiertelne zaburzenia rytmu serca i niewydolność nerek. Te właśnie schorzenia stwierdzili u zmarłego lekarze.
Jeśli poziom potasu we krwi człowieka nagle niebezpiecznie się obniża, wówczas występuje właśnie hipokaliemia. Duży wpływ na stan mężczyzny miała także zmiana słodyczy. Parę tygodni przed zgonem 543-latek zmienił czerwone smakowe pałki lukrecji na czarną lukrecję.
– Dalsze dochodzenie ujawniło niedawną zmianę rodzaju lukrecji jako prawdopodobną przyczynę jego hipokaliemii – poinformował BBC dr Andrew Lundquist.