Przepis na bananowe ciasto czekoladowe powinien znać każdy miłośnik swojskich wypieków. Deser zawsze się udaje, a radości podczas degustacji nie ma końca. Kup banany, kakao, herbatniki i kilka innych składników, a potem zawijaj rękawy i zaczynaj pracę w kuchni. Jest jej niewiele, więc po kilkunastu minutach ciasto możesz już chłodzić w lodówce. Bliscy będą prosić cię o nie codziennie!
Jesienią na naszych stołach królują jabłeczniki, ciasta dyniowe i ze śliwkami. Jednak pomysłów na domowe wypieki jest bez liku i można robić je na różne sposoby i z różnymi owocami. Do dzisiejszego deseru wykorzystaj banany. Są dostępne w sklepach przez cały rok, w przystępnej cenie. Pokrój je, ułóż w blaszce i zalej masą czekoladową, a w szybkim tempie powstanie ciasto, które dostarczy wielu pozytywnych wrażeń w trakcie jedzenia.
Przepis na ciasto czekoladowe z bananami bez pieczenia
Składniki:
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
2 łyżki skrobi kukurydzianej
3 banany
3 łyżki cukru
4 łyżki kakao
4 łyżka masła
200 g herbatników czekoladowych
wiórki kokosowe
Sposób wykonania:
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier, budyń w proszku, skrobię i kakao, starannie mieszamy. Gotujemy składniki, często mieszając, a w międzyczasie przekładamy do nich masło. Gdy powstanie spójny i aksamitny krem, wyłączamy ogień.
Tortownicę (22 cm) wykładamy folią spożywczą. Banany kroimy w talarki i umieszczamy na całym dnie. Następnie zalewamy je wcześniej przygotowanym kremem i wysuwamy do niego ciasteczka. Deser wkładamy do chłodziarki na minimum dwie godziny, aby lepiej stężał.
Później wyciągamy go i obsypujemy z wierzchu kokosem. Wykładamy na talerz drugą stroną i podajemy, smacznego.