Zrób to z wodą po ogórkach kiszonych. Ten patent robi furorę

ogórki w słoikach
fot. Pixabay

Z reguły po spożyciu wszystkich ogórków kiszonych pozostaje prawie cały słoik marynaty. Część osób po prostu opróżnia słoik, ale są też tacy, którzy zalewę piją. Jeśli nie wiesz co z nią zrobić, to koniecznie przeczytaj nasz artykuł.

REKLAMA

Jakie właściwości ma sok z kiszonych ogórków?

Woda, która została po kiszonce to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Znajdują się w niej witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na urodę. Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. W dodatku acetylocholina normalizuje ciśnienie krwi, ma właściwości przeciwzapalne, diuretyczne i przeciwbólowe. Dzięki zawartości witaminy C sok z ogórków wzmacnia układ odpornościowy i zabezpiecza organizm przed powstawaniem wolnych rodników, które z kolei przyspieszają procesy starzenia. Natomiast składniki mineralne takie jak wapń, magnez i potas poprawiają pracę całego organizmu. Płyn z kiszonych ogórków polecany jest osobom, które walczą z nadwagą, bo ma niewiele kalorii i przyśpiesza przemianę materii. W rezultacie spożyte proteiny, tłuszcze i cukry organizm trawi w szybszym tempie.

Tak wykorzystasz wodę po ogórkach kiszonych

Magiczna woda po ogórkach ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Polepsza smak dań lub może być smacznym ich uzupełnieniem. Spróbuj dodać ją do zupy ogórkowej, a różnicę w smaku poczujesz od razu – bulion będzie bardziej kwaskowaty, a przy okazji wyrazistszy w smaku. Wtedy warto dorzucić do zupy kawałki kartofli, a także świeży ogórek – uprzednio rozdrobiony na tarce o dużych oczkach. Skoro mowa o zupach, to zalewę po ogórkach można dodać też do barszczu białego lub żurku. Wówczas będzie swego rodzaju zakwasem. Tak przyrządzony żurek nabierze fenomenalnego smaku.

Mało tego, sok może zastąpić nawet zakwas buraczany. Ponadto nada się również do marynat mięsnych, a obecny w nim kwas natychmiast rozłączy włókna w mięsie np. wołowym. W rezultacie kotlety będą miękkie i wprost wyborne. Woda po kiszeniakach będzie też świetnym dodatkiem do swojskiego chleba. Sprawi, że pieczywo rewelacyjnie wyrośnie i będzie się łatwo kroić. Soku po warzywach można użyć zamiast octu, który często dodajemy np. do galaret.

Czytaj też: Ogórki małosolne wg przepisu Kuronia. Kucharz nie używa słoika ani kamionki

REKLAMA

Podziel się: