Zrobiłam puszysty i delikatny biszkopt z 6 jaj. Dzięki 1 składnikowi nie opadł

biszkopt
fot. screen Youtube / Готовим с Оксаной Пашко

Dopóki nie przetestujesz tej receptury, nie przekonasz się, jak pyszny może być biszkopt. Poniższa instrukcja jest prosta, więc na pewno sobie poradzisz. A efekt jest spektakularny. Biszkopt wychodzi super puszysty, miękki i bardzo smaczny. Ten przepis zaliczysz do swoich ulubionych.

REKLAMA

Jeśli planujesz zrobić tort czy inne domowe ciasto, to musisz zacząć od podstaw, czyli od biszkoptu. Zanim zabierzesz się do pracy w kuchni, powinieneś przyswoić sobie maestrię przyrządzania ciasta biszkoptowego. Ten przepis z pewnością ci w tym pomoże. Biszkopt z sześciu jaj wychodzi puszysty jak chmurka i delikatny, więc możesz spokojnie go pokroić na blaty, ponczować i przekładać słodkim kremem. Raz-dwa i stworzysz najlepszy tort w swoim życiu.

Warto dodać, że upieczenie biszkoptu, który nie jest mdły i równocześnie nie przeważa w nim słodycz, a w dodatku jest solidnie wyrośnięty, to nie lada sztuka. Niemniej jednak może być to łatwe do osiągnięcia, o ile skorzystasz z dobrego przepisu. Na przykład tego, który znajduje się poniżej. Za sprawą octu wypiek nie opadnie.

REKLAMA

Przepis na puszysty biszkopt z 6 jaj

Składniki:
»1 szklanka mąki pszennej tortowej 450,
»6 jajek,
»1 szklanka cukru drobnego,
»2 łyżeczki proszku do pieczenia,
»1/2 szklanka mąki ziemniaczanej,
»1,5 łyżki octu,
»bułka tarta,
»masło.

Przygotowanie:
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na pianę. Gdy będzie sztywna, stopniowo wsypujemy cukier, cały czas miksując. W osobnym naczyniu łączymy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem, a potem dodajemy te składniki do piany z białek i znów wszystko mieszamy robotem. Na koniec wsypujemy obydwie mąki (wcześniej przesiane) i mieszamy do połączenia. Okrągłą blaszkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto ustawiamy na środkowym szczeblu piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temp. 180°C. Później wyciągamy wypiek i studzimy. Gdy będzie chłodny, wyjmujemy go z tortownicy.

REKLAMA

Podziel się: