Zupa doskonała na mrozy. Poznaj tradycyjny przepis na kwaśnicę góralską

Przepis na kwaśnicę

Kwaśnica to idealny rozgrzewający posiłek na zimowe dni, kiedy za oknem prószy śnieg. Jeśli nie miałeś szansy skosztować tej pysznej zupy w schronisku górskim, jeszcze nic straconego. Możesz w prosty sposób przygotować ją w swoim domu. Smak będzie prawdopodobnie taki sam, a wznoszący się z garnka cudowny zapach spowoduje, że Twoi bliscy będą niecierpliwie czekać na porę obiadową.

   

Kwaśnica jest bardzo pożywna i prawie wszystkie cenne właściwości zawdzięcza głównie kiszonej kapuście. Zawiera ona magnez, witaminę E, A, K, witaminy z grupy B, a także szereg minerałów: potas, żelazo, wapń i sód. Wzmacnia odporność i jest też bogactwem dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za charakterystyczną kwaśność kiszonki. Bakterie regulują pracę systemu trawiennego, co rzutuje na usprawnienie metabolizmu i zmniejszenie apetytu. Błonnik działa jak szczoteczka i wymiata zalegające złogi pokarmu.

Przepis na kwaśnicę

Składniki:
500 g kapusty kiszonej z sokiem
500 g podgardla wieprzowego
500 g żeberek wieprzowych
pół selera
6 ziemniaków
2 marchewki
5 ząbków czosnku
1 szklanka soku z kiszonej kapusty
ziele angielskie (kilka ziarenek)
4 liście laurowe
2 korzenie pietruszki
1 mała łyżeczka kminku
pieprz
sól

   

Przygotowanie:
Podziel mięso na drobniejsze części. Przełóż je do garnka, wlej około 3 litry chłodnej wody i całość umieść na średnim gazie. Gotuj mięso przez około 3 godziny. Pokrój drobno pietruszkę, marchewkę i seler, a następnie wrzuć je do zupy. Dodaj też kminek i listki laurowe. W oddzielnym garnku przez około 30 minut gotuj kiszoną kapustę. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie, przełóż do nich kapustę i ponownie wszystko gotuj przez następne pół godziny. Pod koniec gotowania dodaj jeszcze zmiażdżony czosnek, sól, pieprz oraz szklankę soku z kapusty. Zamieszaj, i zupa jest już gotowa!

Tak przyrządzona zupa świetnie smakuje z pajdą świeżego chleba posmarowanego solidną warstwą smalcu ze skwarkami. Smacznego.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News