Zupa jarzynowa z ryżem
fot. screen Youtube / The Domestic Geek

Zupa jarzynowa z ryżem to jedna z lepszych domowych zup. Gotuje się ją na bulionie z kurczaka oraz warzyw rosołowych. Jest esencjonalna, pożywna i smaczna, doskonała na obiad w chłodne dni. Sprawdź przepis na wyborną jarzynową z dodatkiem ryżu.

Zupa jarzynowa to sprawdza się zawsze. Jeśli nie macie pomysłu co pysznego przygotować z warzyw, z pomocą przychodzi poniższa receptura. Takie danie to także fantastyczny sposób na wykorzystanie mrożonek i osobnych warzyw, które niemal każdy trzyma w lodówce i nie wie, jak je wykorzystać.

Zupa jarzynowa z ryżem – przepis

Składniki na 4-5 porcji:
udko z kurczaka
por
korzeń pietruszki
garść kukurydzy lub groszku zielonego
cebula
2 marchewki
kilka różyczek kalafiora (lub brokuła)
garść fasolki szparagowej
kawałek selera
2 liście laurowe
3/4 szklanki białego ryżu
2 łyżki śmietany 18%
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie:
Mięso wkładamy do garnka, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy 2,5 l wody i gotujemy na małym gazie, aż na powierzchni zbiorą się szumowiny. Usuwamy je, dodajemy do bulionu pietruszkę, por, całą cebulę, marchewki i kawałek selera – gotujemy 40-50 minut na niewielkiej mocy ognia. Z garnka wydobywamy warzywa i mięso. Mięso oddzielamy od kości, przekładamy do zupy. Pietruszkę, seler, marchewkę, por i kalafior także kroimy i przekładamy do zupy. Dodajemy też groszek lub kukurydzę, fasolkę szparagową, ryż i gotujemy bulion jeszcze przez 20 minut, co pewien czas mieszamy.

Pod koniec gotowania zaprawiamy potrawę śmietaną połączoną z odrobiną chłodnej wody, mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą, posypujemy sporą ilością pokrojonej natki pietruszki i podajemy. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę