Zupa ogórkowa
YouTube Screen | Uwaga Babcia Gotuje

Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych zup. Ogórki kiszone nadają jej wyjątkowego smaku, dlatego poznaj trik na ich nieco inne przygotowanie, a nie pożałujesz. Dzięki temu zupa będzie obłędna w smaku.

Aby ogórkowa była pyszna, trzeba mieć ogórki kiszone dobrej jakości. Warto także przygotować ją na wędzonych żeberkach, wtedy zupa ma piękny aromat. Istnieje pewien trik na przygotowanie ogórków, który sprawia, że zupa nabiera nowego wymiaru i wyjątkowego smaku.

Zupa ogórkowa – ten trik z ogórkami musi poznać każdy

Zetrzyj ogórki kiszone, a potem podsmaż je krótko na maśle. Dodaj je do zupy i chwilę podgotuj, a smak i aromat zupy będzie niezwykły.

Składniki:

» włoszczyzna
» 2 cebule
» wędzone żeberka
» porcja rosołowa
» sól, pieprz
» ziemniaki lub grzanki
» ogórki kiszone
» śmietana gęsta 18%
» 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój, cebulę przekrój na poł i podsmaż na suchej patelni. Wodę nalej do wysokiego garnka, zagotuj oraz wrzuć porcję rosołową oraz żeberka. Zbierz szumowiny w trakcie gotowania. Dopraw solą oraz pieprzem, a następnie dodaj podsmażone cebule. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, a w tym czasie obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce ogórki kiszone.

Ziemniaki pokrój w drobną kosteczkę, a potem ugotuj je osolonej wodzie przez 15 minut. Jeśli wolisz grzanki, to wystarczy pokroić chleb na kawałki i posmażać na suchej patelni.

Ogórki kiszone podsmaż na maśle, następnie dodaj je do zupy. Przedtem jednak wyłóż z niej mięso. Dodaj śmietankę i całość gotuj jeszcze przez 10 minut. Podawaj z ugotowanymi ziemniaczkami, smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę