Zupa pieczarkowa w 3 smacznych odsłonach. Przetestuj je wszystkie!

zupa pieczarkowa
fot. Facebook / Gotujmy.pl

Zupa pieczarkowa ma niepowtarzalny smak i jest znakomitym pomysłem na obiad. Pyszną potrawę możesz serwować na różne sposoby. Przetestuj je wszystkie.

REKLAMA

Zupa pieczarkowa połączona z innymi warzywami

Kto powiedział, że w zupie pieczarkowej powinny być same pieczarki? Dodaj do potrawy więcej pietruszki, marchewki oraz ziemniaków. Wszystkie składniki muszą się powoli gotować w wywarze mięsnym np. z kurczaka, indyka. Aby nadać zupie przyjemnego i łagodnego smaku, możesz ją zagęścić śmietaną lub jogurtem. Dlatego, że w zupie są już ziemniaki, nie musisz dodawać już nic więcej – ani makaronu, ani ryżu. Wrzuć do dania także świeży posiekany szczypiorek, będzie jeszcze lepsze.

Zupa pieczarkowa w pikantnej odsłonie

Ta wersja zupy pieczarkowej polecana jest osobom, które lubią produkty pikantne. Zupa świetnie rozgrzewa organizm i jest trafnym pomysłem na obiad w mroźny dzień. Do garnka oprócz pieczarek wrzuć również włoszczyznę oraz dużo cebuli. Gotuj je w wywarze i dodaj odrobinę pikantnego ketchupu, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego oraz łyżeczkę chilli. Na końcu potrawę zagęść śmietaną, a kiedy będzie miała już odpowiednią konsystencję zdejmij ją z płomienia. Ciepłą zupę serwuj w miseczkach. Aby nadać jej jeszcze głębszego aromatu, posyp ją posiekanym koperkiem.

REKLAMA

Zupa w formie przyjemnego, gęstego kremu

Jeśli chcesz uzyskać esencjonalny smak grzybów bez innych dodatków – najlepiej przyrządź tę potrawę w formie aksamitnego, gęstego kremu. Aby zmienić pieczarkową w gładki krem ugotuj pieczarki tylko w niewielkiej ilości wody, a na końcu zupę zagęść śmietaną. Gorącą potrawę trzeba będzie jeszcze zblendować. Wspaniałym dodatkiem do takiego kremu pieczarkowego jest posiekana natka pietruszki, która nada także cudownego zielonego akcentu.

Zupa pieczarkowa w 3 różnych wariantach ucieszy wszystkich domowników i może być prawdziwym hitem w naszej kuchni. Tradycyjna wersja z dużą ilością zdrowych warzyw albo aksamitna i kremowa z zielonym akcentem. Pikantnej zupy również warto spróbować, ponieważ doskonale rozgrzewa i dodaje energii!

REKLAMA

Podziel się: