Chcesz zaskoczyć domowników oryginalną potrawą? Ugotuj jedyną i niepowtarzalną zupę szczawiową autorstwa Karola Okrasy. Kucharz dodaje do niej jeden niecodzienny składnik, a mianowicie gęsinę. Okrasa gotuje na niej bulion do zupy. Dzięki temu całe danie nabiera unikalnego smaku i staje się bardzo pożywne.
Wiosna to czas, kiedy w ogródkach czy na łąkach wyrastają już młode listki szczawiu. Szkoda zaprzepaścić to sezonowe dobro i nie przygotować z niego czegoś smakowitego. Karol Okrasa proponuje ugotować rewelacyjną zupę. Mało kto, jak on umie tak dobrze udoskonalać smaki dobrze znanych już dań.
Zupa szczawiowa wg Karola Okrasy
Składniki:
2-3 młode ziemniaki
2 gęsie uda
2 marchewki
1 pęczek włoszczyzny
2 ząbki czosnku
100 ml śmietany
2 pietruszki
4 jajka
pieprz, sól
olej
3 łyżki octu winnego
25 dag liści szczawiu
1 szklanka ciemnego piwa
Sposób wykonania:
Mięso oczyszczamy, płuczemy i wkładamy do garnka. Dorzucamy włoszczyznę, wlewamy ok. 2 l wody, zagotowujemy, wyławiamy szumowinę. Doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, gotujemy wszystko 1,5-2 godziny na niewielkim gazie. Wyszorowane i opłukane ziemniaki kroimy w kostkę. Pietruszki i marchewki obieramy, płuczemy i także kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy do niego rozdrobnione warzywa oraz czosnek, przesmażamy. Wlewamy 1-2 chochle bulionu, smażymy jeszcze przez moment.
Następnie jarzyny zalewamy resztą wywaru. Gotujemy całość przez 10 minut na niezbyt dużej mocy ognia. Szczaw płuczemy i siekamy, przekładamy do zupy. Gotujemy ją jeszcze 5 minut. Śmietanę łączymy z porcją gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do garnka. Ponownie mieszamy, zagotowujemy. Danie doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Do piwa dodajemy ocet i trochę wody, zagotowujemy. Do gotującej się na niedużym ogniu mieszanki dodajemy jajka. Parzymy je około 3 minuty – białka powinny się ściąć, a żółtka pozostać płynne. Na talerzu umieszczamy porcję gęsiego mięsa oraz jedno jajko, wszystko zalewamy zupą i podajemy.