Zupa z pokrzywy to zielone dobro dla zdrowia. Zobacz jak ją przygotować

zupa z pokrzywy
fot. Twitter / PocztaZdrowia

W powszechnym mniemaniu pokrzywa to uciążliwy i nieprzydatny chwast. Okazje się, że ta skromna roślina jest bombą witaminową, która wspomaga nasz układ odpornościowy i wpływa na urodę. Z pokrzywy możemy zrobić smaczną i zdrową zupę. Sprawdź przepis.

REKLAMA

Dlaczego warto skosztować zupy pokrzywowej?

Pokrzywa jest naturalnym antybiotykiem, ma działanie przeciwzapalne, wzmacniające oraz pobudzające. Mało tego, w roślinie znajduje się kompleks witamin: C, E, B1, i K, a także fosfor, wapń, żelazo czy krzem. Zupa z pokrzywy jest nie tylko ciekawym pomysłem na pierwsze danie, lecz także cudownym eliksirem, który poprawi urodę.

Jak zdobyć pokrzywę?

W pokrzywie najzdrowsze są świeżo rozwinięte liście i warto ją zrywać do czasu kwitnienia (kwiecień/maj). Zanim zabierzesz się do zrywania pokrzywy, zaopatrz się w rękawice ochronne i nożyczki. Rośliny nie zrywaj w obszarach, gdzie jest dużo zanieczyszczeń (np. przy ruchliwych drogach). Szukaj jej w miejscach z dala od tras, najlepiej na łąkach lub terenach obok lasu.

REKLAMA

Do przyrządzenia zupy możesz użyć nie tylko świeżej rośliny (jej młodych pędów, liści), ale i pokrzywę w postaci suszonej. Do zupy warto dodać standardowe warzywa, dzięki którym danie będzie jeszcze zdrowsze i bardziej sycące. Jeśli chcesz spróbować oryginalnej potrawy, zrób ją samodzielnie według poniższego przepisu. Oto lista składników, potrzebnych do zrobienia zupy pokrzywowej.

Składniki:
4 ziemniaki
4 garście liści pokrzywy i łodyga
5 ząbków czosnku
śmietana
czarny pieprz
pietruszka wraz z natką
1 por
pół bulwy selera
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
2 marchewki
lubczyk
sól morska
cebula
koper, pietruszka do posypania

REKLAMA

Przygotowanie:
Posiekaj pora, cebulę i czosnek. Pokrój też łodygę pokrzywy, marchewkę i ziemniaki. W garnku roztop masło, dorzuć ziemniaki, pora, czosnek, marchewkę, cebulę i wszystko podsmaż. Potem dodaj seler i całość zalej wodą. Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj listki pokrzywy, lubczyk i gotuj zupę jeszcze przez kwadrans.

Na końcu potrawę możesz zabielić śmietaną i oprószyć świeżymi ziołami.

Podziel się: