Żurek wyszedł zbyt kwaśny? Uratujesz go dzięki tym trikom

żurek
fot. Facebook / Kultura-i-obyczaje-w-XIX-wieku

Żurek to pospolita potrawa, której nie może zabraknąć na Wielkanoc. Jednak nie każdy potrafi go przyrządzić poprawnie. Bez obaw, nawet najlepszemu kucharzowi zdarza się czasem przesolić zupę albo przypalić bigos. Gdy żurek wyjdzie nadzwyczaj kwaśny, nie trzeba go wyrzucać – istnieją proste sposoby, które pozwolą go odratować.

   

Zbyt kwaśny żurek to nie koniec świata. Jeśli zupa ma intensywnie kwaśny smak, to nic straconego. Nie trzeba jej wyrzucać, wystarczy poznać kilka przydatnych wskazówek, które stosowały już nasze babcie i mamy.

Zbyt kwaśny żurek to już nie problem

Sposobem na uratowanie żurku jest dodanie sody oczyszczonej. Należy przy użyciu łyżeczki wsypać odrobinę proszku do zupy, a następnie przemieszać. Warto skosztować zupę – jeżeli wciąż będzie mocno kwaśna, należy dodać jeszcze niewielką ilość sody, przemieszać i ponownie spróbować. Wodorowęglan sodu tłumi kwas w zakwasie, przez co kwaśność żurku słabnie. Warto pamiętać, żeby sody nie dodawać w dużych ilościach, ponieważ nawet minimalna ilość może polepszyć smak dużego garnka bulionu!

   

Dodatek wodorowęglanu sprawi, że potrawa może zrobić się bardziej słona, dlatego warto najpierw wsypać sodę do zupy, a dopiero później doprawić solą – nie na odwrót!

Jeśli danie jest bardzo kwaśne w smaku, to przyczyną tego może być zakwas na żur o niskiej jakości (np. z supermarketu). Czasami zdarza się, że długotrwale kiszony domowy zakwas także daje zbyt kwaśny smak. Żurek można opcjonalnie uratować dodając większą ilość śmietany, oraz niedużą ilość cukru, jednak to soda oczyszczona przynosi natychmiastowy i najlepszy rezultat.

   

Przechowywanie żurku

Po ugotowaniu oraz ostudzeniu danie najlepiej trzymać w hermetycznym pojemniku w lodówce (najdłużej 3 dni).

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News