Nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki! Dowiedz się, dlaczego to błąd

jajka w lodówce

Na pewno znajdziemy osoby, które przechowują jajka na drzwiach lodówki. Niestety, fachowcy są zdania, że to ogromny błąd. Pozostaje zadać pytanie: dlaczego jest to złe miejsce?

   

Na drzwiach niemal każdej lodówki znajduje się specjalna przegródka właśnie na te produkty spożywcze. Jeżeli trzymasz jajka w lodówce to dobrze, bo akurat to miejsce jest dla nich optymalne. Okazuje się, że nie należy trzymać jajek na drzwiczkach lodówki, nawet wyposażonych w specjalny pojemnik lub komorę właśnie przeznaczonych do ich schowania. Eksperci zaznaczyli, że to nie jest najlepszy pomysł. Dlaczego?

Ponieważ żywność umieszczana w tym obrębie jest wystawiona na ciągłe zmiany temperatury. Podczas otwierania lodówki (nawet kilka/kilkanaście razy w ciągu dnia), jajka mają kontakt z ciepłym powietrzem panującym w lokalu, co uszkadza ich własną wewnętrzną barierę. To następnie może być przyczyną ich szybszego psucia. Zjedzenie nieświeżych jajek to prosta droga do tego, aby przysporzyć sobie problemów zdrowotnych, a także popsuć przyrządzanie dania.

   

Gdzie w takim razie przechowywać jajka?

Jajka przechowuj w lodówce, w miejscu, gdzie temperatura jest stabilna. Najlepiej umieść je na środkowej półce i trzymaj maksymalnie miesiąc. Co więcej, pod żadnym pozorem nie myj tych produktów przed włożeniem ich do lodówki, ponieważ usuniesz z nich naturalną otoczkę, przez co przyspieszysz ich psucie.

Aby rozszyfrować czy jajko, które masz w lodówce nie jest przypadkiem zepsute, umieść je w szklance napełnionej wodą i śledź wzrokiem jak się zachowa. Jeżeli opadnie na dno, to znaczy, że jest zdatne do spożycia, a jeśli utrzyma się na powierzchni powinieneś je wyrzucić, gdyż takie jajko jest nieświeże.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News