Nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki! Dowiedz się, dlaczego to błąd
REKLAMA
Na pewno znajdziemy osoby, które przechowują jajka na drzwiach lodówki. Niestety, fachowcy są zdania, że to ogromny błąd. Pozostaje zadać pytanie: dlaczego jest to złe miejsce?
Na drzwiach niemal każdej lodówki znajduje się specjalna przegródka właśnie na te produkty spożywcze. Jeżeli trzymasz jajka w lodówce to dobrze, bo akurat to miejsce jest dla nich optymalne. Okazuje się, że nie należy trzymać jajek na drzwiczkach lodówki, nawet wyposażonych w specjalny pojemnik lub komorę właśnie przeznaczonych do ich schowania. Eksperci zaznaczyli, że to nie jest najlepszy pomysł. Dlaczego?
Ponieważ żywność umieszczana w tym obrębie jest wystawiona na ciągłe zmiany temperatury. Podczas otwierania lodówki (nawet kilka/kilkanaście razy w ciągu dnia), jajka mają kontakt z ciepłym powietrzem panującym w lokalu, co uszkadza ich własną wewnętrzną barierę. To następnie może być przyczyną ich szybszego psucia. Zjedzenie nieświeżych jajek to prosta droga do tego, aby przysporzyć sobie problemów zdrowotnych, a także popsuć przyrządzanie dania.
REKLAMA
Gdzie w takim razie przechowywać jajka?
Jajka przechowuj w lodówce, w miejscu, gdzie temperatura jest stabilna. Najlepiej umieść je na środkowej półce i trzymaj maksymalnie miesiąc. Co więcej, pod żadnym pozorem nie myj tych produktów przed włożeniem ich do lodówki, ponieważ usuniesz z nich naturalną otoczkę, przez co przyspieszysz ich psucie.
Aby rozszyfrować czy jajko, które masz w lodówce nie jest przypadkiem zepsute, umieść je w szklance napełnionej wodą i śledź wzrokiem jak się zachowa. Jeżeli opadnie na dno, to znaczy, że jest zdatne do spożycia, a jeśli utrzyma się na powierzchni powinieneś je wyrzucić, gdyż takie jajko jest nieświeże.