Zwróć uwagę na 1 detal. W mig rozpoznasz robaczywe czereśnie

czereśnie
fot. Pixabay

Od niedawna świeże czereśnie możemy kupić na straganach. Na początku sezonu trzeba za nie sporo zapłacić, ale później cena powinna zacząć spadać. Gdy zdecydujesz się na zakup czereśni, po przeniesieniu ich do domu może czekać cię rozczarowanie – małe robaczki znajdujące się wewnątrz miąższu. Jak nie kupić owoców z „niespodzianką”? Jeden detal zdradzi ci wszystko.

REKLAMA

Robaki mogą znajdować się w środku czereśni. Jak wybierać tylko zdrowe owoce?

Kupując czereśnie na straganie, trzeba uważać. Czasami można wraz z owocami przynieść do domu larwy nasionnicy trześniówki. Jak tego uniknąć? Najlepiej już na etapie zakupu dokładnie przyjrzeć się sprzedawanym egzemplarzom. Dlatego nigdy nie wybieraj czereśni, które mają malutkie otworki na skórce. Zaniepokoić powinny cię również przebarwienia, uszkodzenia czy ciemne lub jasne plamki. Jeśli takie owoce kupisz, to prawdopodobnie czeka cię wielkie niezadowolenie podczas jedzenia.

Mycie owoców. Jak robić to umiejętnie?

Owoce (jak i warzywa) przed spożyciem starannie umyj, bo mogą czaić się na nich drobnoustroje chorobotwórcze, często wywołujące przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale nie tylko. Ewentualne pasożyty obecne np. na brudnych czereśniach mogą wywołać ciężkie zakażenia. Poza tym myjąc owoce, pozbywasz się kurzu i resztek pestycydów, które hodowca mógł zastosować jeszcze przed zbiorem.

REKLAMA

Przed zabraniem się do pracy porządnie umyj swoje ręce, używając mydła i ciepłej wody. Potem przepłucz czereśnie czy inne owoce pod chłodną bieżącą wodą. Do miski nalej wodę i dodaj do niej trochę sody oczyszczonej lub octu albo te 2 składniki jednocześnie. Na 1 litr wody przeznacz 1/2 szklanki octu.

Dodatkowo moc mikstury możesz zwiększyć poprzez wsypanie do niej kwasu cytrynowego (wystarczą 2-3 łyżki). Produkty spożywcze płucz od 2 do 3 minut. Przyrządź jeszcze jeden roztwór. Do naczynia wlej 1 litr wody i rozpuść w niej 1 sporą łyżkę sody i w powstałym płynie mocz owoce lub warzywa przez następne 3 minuty. Końcowy etap czyszczenia owoców polega wypłukaniu każdej sztuki pod bieżącą wodą.