Chyba każdy z nas jadł kiedyś tradycyjne kopytka. Tę potrawę na bazie ziemniaków i mąki pszennej wszyscy bardzo lubimy. A czy kiedykolwiek próbowaliście eksperymentować z klasycznym przepisem na te ziemniaczane kluseczki? Jeśli nie, to może właśnie teraz jest odpowiedni moment? Dodajcie do ciasta na kopytka mąkę kukurydzianą, a nabiorą apetycznego złocistego koloru i staną się delikatniejsze w smaku. Przepis jest prościutki i zajmuje tylko kilka chwil.
Kopytka z mąką kukurydzianą to klasyka w nowej odsłonie
Ziemniaczane kluseczki z dodatkiem mąki kukurydzianej można bez problemu przeistoczyć w recepturę bezglutenową. Wystarczy zamienić mąkę pszenną na ziemniaczaną. W ten sposób przepis można dopasować do indywidualnych potrzeb i upodobań. A Wam który wariant odpowiada?
Przepis na wyjątkowe kopytka z mąką kukurydzianą
Składniki:
3 łyżki mąki kukurydzianej
500-600 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
4-5 łyżek mąki pszennej (lub mąki ziemniaczanej bezglutenowej)
pół łyżeczki soli + 1 łyżeczka do wody do gotowania
Sposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki mielimy przez praskę, przekładamy do miski. Jeżeli warzywa są nadal ciepłe, to odstawiamy je do wystudzenia.
Do naczynia z masą ziemniaczaną wsypujemy obydwie mąki, dodajemy 1 jajko. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Dokładna ilość mąki zależy od tego, jak bardzo mączyste ziemniaki mamy.
Blat podsypujemy mąką i wykładamy ciasto na kopytka. Wałkując, tworzymy zgrabny walec i trochę go spłaszczamy. Pod lekkim skosem odcinamy kopytka za pomocą noża. Tak pracujemy do czasu, aż cała masa się zużyje.
W sporym garnku gotujemy wodę, a gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej łyżeczkę soli. Kopytka gotujemy etapami w ukropie i wyciągamy po mniej więcej 2 minutach od chwili, aż wypłyną. Serwujemy jeszcze ciepłe, np. jako dodatek do obiadu. Smacznego.
Czytaj też: Placki ziemniaczane bez użycia patelni ani piekarnika. Takich nie jadłeś!