
W Polsce prawie wszyscy lubią sernik. Odsłon tego ciasta jest co niemiara i dodatków do niego również. Choć rodzynki w serniku nie są mile widziane przed każdego, to z pewnością znajdą się też ich pasjonaci. W tym przepisie rodzynek nie zabraknie, ale jeśli za nimi nie przepadasz, możesz spokojnie pominąć ten dodatek lub zastąpić go czymś innym. Deser wyrasta jak marzenie i jest kwintesencją smaku. Delikatny, nieprzesłodzony i rozpływa się w ustach. Wszystko zawdzięcza użytym składnikom i prostej metodzie przygotowania.
Sernik to ciasto, które jest z nami od pokoleń i jego popularność nie słabnie. Jeśli upiekłeś kiedyś sernik, który się nie udał lub dopiero zamierzasz go zrobić i będzie to twój debiut, koniecznie zajrzyj do tej receptury, a twoja praca nie pójdzie na marne.
W tym serniku kluczową funkcję pełni ser. Oprócz klasycznego twarogu jest jeszcze mascarpone – włoski serek o gładkiej konsystencji i sporej zawartości tłuszczu.
Przepis na sernik mascarpone z rodzynkami
Lista składników:
» 5 jajek,
» rodzynki – dowolna ilość,
» 1 kg sera twarogowego,
» łyżeczka aromatu waniliowego,
» 5 jajek,
» 3/4 szklanki cukru,
» 250 g serka mascarpone,
» 50 g masła,
» 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
» cukier puder do dekoracji.
Wykonanie:
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
W naczyniu umieść cukier, biały ser, masło i wanilię – łącz robotem przez kilka minut.
Przełóż mascarpone i jajka, ponownie mieszaj kilka minut. Wsyp skrobię, miksuj chwilę na jednolitą masę, a na koniec dorzuć rodzynki i ostatni raz wymieszaj.
Dno okrągłej formy (25 cm) wyściel pergaminem i wlej do środka przygotowane ciasto serowe. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170℃ i piecz przez 1 godzinę i 20 minut.
Po tym czasie zgaś piec, uchyl drzwiczki i studź deser. Chłodny wyjmij z urządzenia i ozdób wg własnych upodobań. Smacznego.
Czytaj też: Uwielbiam piec jabłecznik Wikarego. Zachęcił mnie szybki przepis