przygotowywanie sosu
fot. screen Youtube / MyFavouriteFoods ChristineCushing

Sosy są pysznym uzupełnieniem wielu dań. Potrafią też doskonale odmienić ich smak, nadając im głębi. Wiele osób zadaje sobie pytanie: jaka powinna być idealna konsystencja sosu? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Najważniejsze, by w sosie nie pojawiły się grudki.

Tekstura sosu zależy głównie od rodzaju potrawy, jaką przyrządzamy i od tego, z jakich produktów składa się sos. Sosy podaje się m.in. do makaronu, mięs, rozmaitych placków czy klusek ziemniaczanych. Najbardziej popularnymi sosami są:
-koperkowy,
-pieczeniowy,
-holenderski,
-grzybowy,
-tatarski,
-pieczarkowy,
-boloński,
-słodko-kwaśny.

Jak zagęścić sos? Kilka sprawdzonych metod

Zagęszczanie sosu mąką
Do małej miski wsypujemy łyżkę mąki i wlewamy trochę sosu. Składniki starannie mieszamy, aby nie było grudek i niewielkim strumyczkiem przelewamy do sosu, nieustannie mieszając.

Odparowywanie – redukowanie
Jest to jedna z łatwiejszych metod na zagęszczenie sosów. Płyn powstały w trakcie pieczenia lub smażenia mięsa przelewamy do rondelka i gotujemy do chwili, aż nieco zgęstnieje, a znaczna część wody odparuje.

Miksowanie składników
To świetny sposób na zagęszczenie sosów warzywnych. Wystarczy zblendować jarzyny na gęsty i aksamitny krem.

Zasmażka
Na patelni umieszczamy łyżkę masła, a gdy popłynie, wsypujemy łyżkę mąki pszennej, szybko mieszamy, aż zasmażka się zrumieni. Podlewamy ją niewielką ilością sosu, mieszamy i przelewamy do naszego sosu. Wszystko zagotowujemy.

Masło
Jeżeli chcemy, aby nasz sos miał maślany posmak, możemy wzbogacić go o masło. Jednak przed dodaniem tego tłuszczu warto pomyśleć, czy będzie on pasował do sosu, który przyrządzamy.

Mąka ziemniaczana
Tu należy zachować ostrożność. Jeśli dodamy do sosu zbyt dużo mąki kartoflanej, otrzymamy kisiel. Przyjęło się, że na ok. 500 ml sosu powinna przypadać 1 mała łyżeczka mąki, którą najpierw trzeba rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody.

Śmietana
Sos możemy zagęścić także śmietaną, wtedy będzie gładki i delikatny w smaku. Taki sos jest doskonałym dodatkiem do makaronu. Wystarczy połączyć go ze śmietaną i podgrzać ją do jego temperatury. Wtedy tłuszcz mleczny się nie zetnie.

Woda z ugotowanego makaronu
W wodzie z ugotowanego makaronu znajduje się gluten, który potrafi dobrze zagęścić sos. Po ugotowaniu klusek nie należy wylewać płynu, tylko wlać odrobinę do sosu i zamieszać.

Żółtko
Sos zgęstnieje także za pomocą żółtka. Warto ubić je na parze na puszystą masę, a potem przełożyć ją do ciepłego sosu i wymieszać.

Serek topiony lub mascarpone
Zarówno pierwszy, jak i drugi produkt sprawi, że sos zgęstnieje i stanie się aksamitny. Dodatkowo nabierze wspaniałego smaku. Serek topiony przed dodaniem należy trochę rozdrobnić i dobrze rozpuścić w niewielkiej ilości gorącego sosu. Podobnie należy postąpić z mascarpone.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę