Gdy na zewnątrz jest coraz cieplej, częściej sięgamy po lekkie dania, ograniczając przy tym ciężkie produkty. Na obiad sprawdzi się wtedy lekki i pełen aromatu chłodnik. Aby uzyskać sycącą i wyjątkowo pyszną zupę warto dodać do niej dwa smakowite dodatki. Z czosnkiem i ogórkiem małosolnym danie zachwyci każde podniebienie.
Dodaj do chłodnika z botwinki 2 aromatyczne składniki
Każdy kucharz robi chłodnik na swój sposób. Dzięki temu to pyszne danie można serwować trochę inaczej. Do naszej zupy z dodatkiem czosnku i ogórków małosolnych będziecie wracać nie raz. Kultowy, letni specjał zachwyca wyjątkowymi walorami smakowymi.
Jak zrobić chłodnik z dodatkiem czosnku i ogórka małosolnego?
Składniki:
1 l maślanki naturalnej
pęczek rzodkiewek
1 pęczek botwinki
1 ogórek zielony
4 ogórki małosolne
2-3 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
1 nieduże opakowanie jogurtu greckiego (180 g)
pół pęczka koperku + koperek do dekoracji
jajka na twardo do podania
Sposób wykonania:
Botwinkę starannie płuczemy. Liście siekamy, a buraczki obieramy i rozdrabniany na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody tak, by tylko przykrywała składniki. Gotujemy warzywa w osolonej wodzie, aż zmiękną, a potem odkładamy do wystudzenia.
W międzyczasie myjemy rzodkiewkę i wraz z ogórkami kroimy ją w drobną kostkę albo ścieramy na grubych oczkach. Szczypiorek i koperek siekamy. Z czosnku zdejmujemy łupiny i przeciskamy go przez praskę. Jogurt i maślankę łączmy ze sobą w większej misce, dorzucamy rozdrobnione produkty, mieszamy.
Do składników dokładamy ostudzoną botwinkę. Łączymy, doprawiamy wszystko pieprzem i solą do smaku. Zupę przykrywamy i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Serwujemy z jajkiem na twardo, oprószamy pokrojonym koperkiem. Smacznego.
Czytaj też: Placki ziemniaczane po góralsku bez tarcia. Przepis na moskole