Bułeczki zapiekane z kurczakiem, pieczarkami i kilkoma innymi dodatkami to propozycja na wyśmienite śniadanie lub kolację. Domownicy będą wniebowzięci, bo takie bułki nie tylko apetycznie wyglądają, ale i bajecznie smakują Receptura, którą dziś przedstawiamy, na pewno pozostanie z Wami na długo.
Zaletą bułek z piekarnika jest to, że cudownie chrupią, a wyrafinowany farsz jest tak pyszny, że nie można poprzestać na jednej porcji. Samo przyrządzenie takiej gustownej przekąski zajmuje bardzo mało czasu. Chrupiąca bułeczka nadziana delikatnym mięsem i soczystymi warzywami, posypana żółtym serem to strzał w dziesiątkę. Na takie połączenie trudno się nie skusić.
Przepis na bułeczki zapiekane z kurczakiem i pieczarkami
Składniki na 6 sztuk:
6 małych bułeczek
podwójna pierś z kurczaka
300 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
sól
czarny pieprz
1 łyżka przyprawy do kurczaka
150 g startego żółtego sera
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Oczyść i umyj kurczaka, pokrój go w kostkę, przełóż do naczynia i połącz z przyprawą do kurczaka. Wymieszaj i odstaw mięso na kwadrans.
Obierz i posiekaj cebulę. Paprykę pokrój w kosteczkę, a oczyszczone grzyby – w półplasterki.
Kurczaka wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażaj przez ok. 5-7 minut, do chwili aż się zrumieni, czasami zamieszaj, a potem odstaw z gazu.
Na osobnej patelni z odrobiną rozgrzanego tłuszczu zrumień pokrojoną cebulę, czasami mieszając. Dodaj do niej rozdrobnione pieczarki i smaż, aż płyn odparuje, a pod koniec obróbki cieplnej wszystko dopraw pieprzem i solą. Zamieszaj i odstaw z palnika.
Z pieczywa zetnij górę, tak by dolny fragment był zdecydowanie większy, po czym wydrąż cały miąższ.
Pozbawione miękkiego wnętrza bułki faszeruj kurczakiem, pieczarkami z papryką i cebulą, a z wierzchu oprósz je startym serem. Gotowe bułeczki umieść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 10 minut. Smacznego!
Czytaj też: Pierogi z serem. Dodaj do farszu 1 składnik, a smak cię zaskoczy