REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaUpiecz w tym chleb, a wyjdzie chrupiący i puszysty. Szybki przepis

Upiecz w tym chleb, a wyjdzie chrupiący i puszysty. Szybki przepis

chleb z naczynia żaroodpornego
fot. screen Youtube / Uwaga Babcia Gotuje

Ten chleb zawsze wychodzi pyszny i aromatyczny. Receptura zaskakuje prostotą i szybkością wykonania, dlatego warto się nią zainteresować. Wypiek ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Zachowuje świeżość przez długi czas, pachnie zniewalająco, a w smaku nie ma sobie równych. Pieczywo przygotujesz z zaledwie kilku składników. Poza tym musisz mieć formę żaroodporną i piekarnik.

REKLAMA

Chleb z naczynia żaroodpornego polecany jest zwłaszcza tym osobom, które dopiero uczą się piec. Ten szybki i łatwy przepis będzie dla nich w sam raz. Chleb elegancko wyrasta, a po wyjęciu z piekarnika jest puszysty i mięciutki. Dodatkową zaletą jest chrupiąca skórka, która nie dość, że obłędnie pachnie, to jeszcze wybornie smakuje. Do wypróbowania tej receptury zapraszamy wszystkich amatorów swojskiego pieczywa.

Przepis na nocny chleb z naczynia żaroodpornego

Składniki:
500 ml letniej wody
100 g pestek łuskanych słonecznika
650 g mąki pszennej typ 650
2 łyżki oleju
25 dag drożdży świeżych
1 łyżka cukru
szczypta soli

Przygotowanie:
Wieczorem drożdże rozkrusz do szklanki, dodaj cukier, odrobinę wody i zamieszaj. W większym naczyniu wymieszaj starannie mąkę, nasiona słonecznika, sól, olej, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Przykryj naczynie folią i włóż na noc do chłodziarki.

REKLAMA

Kolejnego dnia rano, przełóż masę na podsypany mąką blat i kilka razy zagniataj, tworząc bochenek. Ciasto powinno przez pół godziny odpocząć w temp. pokojowej. Do piekarnika włóż pustą formę żaroodporną i nagrzej do 250°C. Potem powoli i uważnie wyciągnij ją z urządzenia, usuń pokrywę, a w naczyniu umieść przygotowane ciasto. Z powrotem nałóż pokrywę i wstaw do piekarnika – w temp. 220°C chleb powinien się piec przez 50 minut. W połowie obróbki cieplnej zdejmij pokrywę. Po upieczeniu chleb ostudź. Smacznego.

Czytaj też: W tej wersji rzodkiewka wyjdzie smakowicie. Połącz ją z tymi składnikami

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA