REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPierogi czekoladowe to kulinarny hit. Z tym farszem wychodzą przepyszne

Pierogi czekoladowe to kulinarny hit. Z tym farszem wychodzą przepyszne

pierogi czekoladowe
fot. screen Youtube / Ślązaczka Halina

Znudziły Wam się klasyczne pierogi z mięsem lub serem i zastanawiacie się jak je podrasować? Przygotujcie wyjątkowe pierogi czekoladowe z owocowym nadzieniem, a zachwycą Was smakiem od pierwszego kęsa. Sprawdzony przepis już czeka!

REKLAMA

Na naszych stołach zazwyczaj goszczą pierogi faszerowane mięsem, serem, owocami lub ziemniakami. Tymczasem w okresie świąt Bożego Narodzenia na naszych talerzach ląduje specjał nadziewany kapustą z grzybami. Do pierogów mamy ogromny sentyment i wszyscy doskonale znamy ich smak. Jednak czasami przydałaby się jakaś odmiana. Odtwarzanie wciąż tej samej receptury może się w końcu znudzić.

Dlatego zachęcamy Was do tego, abyście pokombinowali z przepisem na to kultowe danie i wyczarowali coś oryginalnego. I oto prezentujemy recepturę na bezkonkurencyjne pierogi czekoladowe z owocowym farszem.

Do ciasta na pierogi dodajcie trochę kakao. Dzięki niemu pierogi będą wyglądać całkiem inaczej. To ciasto wypełnijcie malinami i białym serem. Taki wariant potrawy wniesie do Waszej kuchni trochę świeżości i odnajdziecie nowe połączenia smakowe.

REKLAMA

Przepis na pierogi czekoladowe z serowo-malinowym nadzieniem

Składniki:
Ciasto na pierogi:
4 łyżki kakao
500 g mąki
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
60 g masła

Farsz:
300 g białego sera:
1/4 szkl. cukru pudru
1 opakowanie malin

Przygotowanie
Mieszamy ze sobą mąkę, kakao, masło, sól i ciepłą wodę. Ze wszystkich składników zaczynamy zagniatać ciasto. Potem dzielimy je na nieduże porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki. Następnie z każdego takiego kawałka wycinamy krążki.

REKLAMA

Przyrządzamy farsz. W oddzielnym naczyniu łączymy ser, cukier i umyte maliny – wszystko mieszamy do momentu, aż powstanie jednolita mieszanka. Gotowe nadzienie układamy na wyciętych krążkach i zlepiamy dokładnie brzegi ciasta.



Następnie wszystkie ulepione sztuki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez kilka minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego.

REKLAMA

Czytaj też: Upiecz w tym chleb, a wyjdzie chrupiący i puszysty. Szybki przepis

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA