Jogurtowe ciasto z truskawkami zrobisz dosłownie w 10 minut. Wystarczy wymieszać składniki i upiec w piekarniku. Poznaj przepis.
To ciasto idealne na upalne dni. Sezon na truskawki rozpoczął się na dobre więc warto je wykorzystać do wypieków. Jogurtowe ciasto z truskawkami zachwyci smakiem wszystkich, bo jest delikatne, lekkie i puszyste jak chmurka. Poznaj przepis.
Jogurtowe ciasto z truskawkami. Przepis
Składniki:
» 300 g truskawek
» 2 szklanki mąki pszennej
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 szklanka cukru
» 1 cukier wanilinowy
» 2 jajka
» 100 ml oleju
» 330 g gęstego jogurtu naturalnego
» 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka i dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, następnie ubij na puszystą masę. Dodaj olej, jogurt naturalny, sok z cytryny, a potem ponownie zmiksuj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. PRzelej masę do blaszki 24×24 cm., a następnie ułóż na wierzchu połówki truskawek.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. oraz piecz przez 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu możesz oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem. Smacznego!