REKLAMA
ShareInfo.plPoradySpryskaj tym czarną porzeczkę. Gigantyczne zbiory to mało powiedziane

Spryskaj tym czarną porzeczkę. Gigantyczne zbiory to mało powiedziane

czarna porzeczka
fot. Pixabay

Czarna porzeczka nie jest rośliną zbyt wymagającą, więc nie sprawi dużego problemu nawet ogrodnikom amatorom. Jeśli jednak zależy Ci na tym, aby obficie obrodziła, to powinieneś ją właściwie przycinać i dokarmiać. Zdradzamy przepis na jedną z najlepszych, naturalnych odżywek dla porzeczki.

REKLAMA

Czarna porzeczka to samo zdrowie. Warto po nią sięgać nie tylko w sezonie letnim. Krzaczkom sprzyja nasz klimat, a szczególnie lubią one słoneczne miejsca (wtedy owoce mają zwykle słodszy i wyrazistszy smak). Jeśli chodzi o uprawę tej rośliny, to istotne jest prawidłowe przycinanie oraz nawożenie. Znakomity nawóz dla porzeczki możesz stworzyć z ziemniaczanych skórek.

Dlaczego owoce czarnej porzeczki są tak cenne?

Zawierają szereg witamin i minerałów, które są bardzo potrzebne naszemu organizmowi. Mają rekordowe ilości witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i chroni zęby przed paradontozą. W dodatku porzeczka jest źródłem flawonoidów, które wymiatają z ustroju toksyny. Związki te wstrzymują rozwój nowotworów i hamują proces starzenia. Owoce stabilizują ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu w organizmie. Porzeczki naprawdę warto wprowadzić do swojego jadłospisu.

Obierki po ziemniakach jako rewelacyjny nawóz dla czarnej porzeczki

Możesz wykorzystać zarówno obierki świeże, jak i te trochę starsze. To nie ma znaczenia. Wrzuć je do pojemnika i zalej wrzątkiem (proporcje 1:10), a potem zamieszaj i odstaw do wystudzenia. Woda po pewnym czasie odrobinę zmętnieje i nabierze temperatury pokojowej. Wtedy możesz już przecedzić miksturę przez sito – tak, aby nie było w niej żadnych obierek. Teraz przelej uzyskany roztwór do butelki z dozownikiem i spryskaj swoje porzeczki. Takiego specyfiku używaj raz na 3-4 tygodnie.

REKLAMA

Czytaj też: Zetrzyj, rozrób z wodą i spryskaj mszyce. Wyginą w kilka chwil

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA