Klasyczne placki ziemniaczane to specjał, który nie ma sobie równych. Ale czy jesteśmy ich pewni? Mistrzyni gotowania, Ania Starmach zdradziła swoją wyjątkową recepturę na kultowe placki z ziemniaków. W jej przepisie – o dziwo – nie ma mąki. Przekonajcie się, czy wyjdą równie smaczne.
Placki, które robiły nasze babcie i mamy składały się ze startych kartofli, cebuli, a także jajek i mąki. Mało kto odważyłby się zmodyfikować ten przepis. Tymczasem Ania Starmach zrobiła na przekór tradycji i swoje placki ziemniaczane przyrządza bez niektórych składników. Jeśli więc zapomnieliście kupić mąki, a nawet jajek, a macie ochotę na placki, poniższa receptura będzie dla was kołem ratunkowym.
Placki ziemniaczane według przepisu Ani Starmach
Składniki:
500 g ziemniaków
2 łyżki koperku
1 mała kwaśna śmietana
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki rozdrabniamy na dużych oczkach tarki wprost do większego naczynia. Potem odciskamy nadmiar wody i solimy masę. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy cienką warstwę masy i smażymy placki do chwili, aż się zezłocą z każdej strony – trwa to ok. 2-3 minuty. Gdy się usmażą, wykładamy je na papierowe ręczniki w celu odsączenia zebranego w nich nadmiaru oleju. Danie podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany i koperku. Alternatywą dla śmietany jest sos jogurtowy lub koperkowy.
Zobacz też: Ten przepis na jajecznicę wymiata. Dodaj 1 sezonowy przysmak