Idealne placki ziemniaczane wg Starmach. Tego składnika nie dodaje
Klasyczne placki ziemniaczane to specjał, który nie ma sobie równych. Ale czy jesteśmy ich pewni? Mistrzyni gotowania, Ania Starmach zdradziła swoją wyjątkową recepturę na kultowe placki z ziemniaków. W jej przepisie – o dziwo – nie ma mąki. Przekonajcie się, czy wyjdą równie smaczne.
REKLAMA
Placki, które robiły nasze babcie i mamy składały się ze startych kartofli, cebuli, a także jajek i mąki. Mało kto odważyłby się zmodyfikować ten przepis. Tymczasem Ania Starmach zrobiła na przekór tradycji i swoje placki ziemniaczane przyrządza bez niektórych składników. Jeśli więc zapomnieliście kupić mąki, a nawet jajek, a macie ochotę na placki, poniższa receptura będzie dla was kołem ratunkowym.
Placki ziemniaczane według przepisu Ani Starmach
Składniki:
500 g ziemniaków
2 łyżki koperku
1 mała kwaśna śmietana
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki rozdrabniamy na dużych oczkach tarki wprost do większego naczynia. Potem odciskamy nadmiar wody i solimy masę. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy cienką warstwę masy i smażymy placki do chwili, aż się zezłocą z każdej strony – trwa to ok. 2-3 minuty. Gdy się usmażą, wykładamy je na papierowe ręczniki w celu odsączenia zebranego w nich nadmiaru oleju. Danie podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany i koperku. Alternatywą dla śmietany jest sos jogurtowy lub koperkowy.
REKLAMA
Zobacz też: Ten przepis na jajecznicę wymiata. Dodaj 1 sezonowy przysmak