Z cukinii możemy przygotować wiele ciekawych i lekkostrawnych dań. Placki z tego warzywa to niekwestionowany hit letniego stołu. Są wyborne, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Z powodzeniem zastąpią tradycyjny obiad złożony z kotleta, ziemniaków i surówki. Do placków z cukinii wcale nie trzeba dodawać mąki. Sprawdź, czym ją zastąpić.
Cukinia – znakomita na placki
Cukinia to warzywo o wielu właściwościach zdrowotnych. To skarbnica potasu, magnezu i witamin z grupy B. Jest niskokaloryczna i ma lekki orzechowy smak. Jedząc cukinię, dbamy o naszą odporność, wzrok, a także stan zębów i dziąseł.
Z cukinii warto przyrządzić między innymi placki. To świetny patent na urozmaicenie naszej diety, bo zazwyczaj na naszych stołach królują placki ziemniaczane. W czasie robienia cukiniowych placków zwykle używamy mąki. Okazuje się, że tekstura placków bez mąki będzie jeszcze lepsza.
Placki z cukinii bez mąki. Z tym dodatkiem będą smaczniejsze
Nie musisz już dodawać mąki do placków z cukinii. Zamiast niej użyj płatków owsianych. Dzięki nim polepszy się konsystencja tej potrawy, a w dodatku będzie smakowitsza i zdrowsza. Płatki to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Doskonale wpływają na układ krążenia i pokarmowy.
Są więc cenniejsze od mąki, a placuszki wzbogacone płatkami owsianymi wiele na tym zyskają. Staną się rarytasem, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Gorąco polecamy ten przepis na kultowe placki.
Przepis na placki z cukinii bez dodatku mąki
Składniki:
duża cukinia
140 g płatków owsianych
½ łyżeczki suszonej papryki i oregano
2 jajka
pieprz
sól
olej roślinny
Sposób wykonania:
Na początku myjemy cukinię, a potem ścieramy ją na tarce o większych oczkach i przekładamy do naczynia. Wsypujemy do niej płatki owsiane i odstawiamy na około 10 minut, aby płatki zmiękły.
Dodajemy pieprz, sól, oregano, sproszkowaną paprykę, a także jajka – porządnie mieszamy. Następnie smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do momentu, aż będą złociste. Wykładamy placki na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar oleju. Smacznego!
Z cukinii przygotujesz też pyszną zapiekankę, kotlety oraz ketchup.