Ekspresowe i pyszne kotlety z cukinii

Ekspresowe i pyszne kotlety z cukinii mają obłędny smak. Przypominają wyglądem kotlety schabowe, ale różnią się smakowo. Te z cukinii to idealny pomysł na szybki obiad w upalne dni.

Sezon na cukinię zaczął się pełną parą, dlatego przychodzimy z pysznym przepisem na letnie kotlety z cukinii. Są przepyszne, chrupiące jak schabowe. Poznaj rewelacyjny przepis!

Ekspresowe i pyszne kotlety z cukinii. Przepis

Ekspresowe i pyszne kotlety z cukinii

Składniki:

1 cukinia 250 g
1 marchewka
1/4 małej cebuli
mały ząbek czosnku
sól i pieprz
2 jajka
3 łyżki bułki tartej + do panierki
olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na tarce o średnich oczkach, tak jak na placki ziemniaczane. Cebulę bardzo drobno posiekaj i dodaj do cukinii, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Marchew zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj do cukinii, a potem wsyp 3 łyżki bułki tartej. Całość wymieszaj dokładnie, a na koniec dodaj sól i pieprz.

Do miski wsyp bułkę tartą do panierowania, a do drugiej miski dodaj jajka i wymieszaj je. Olej rozgrzej na patelni. Z masy formuj kotlety przypominające płaskie kotlety, następnie panieruj je kolejno w jajku i bułce. Smaż je na średnim ogniu, aż panierka będzie chrupiąca i złocista.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Kornelia

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Gwiazdy, Wiadomości