Dodaj do placków z cukinii zamiast mąki. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej

placki z cukinii
fot. screen Youtube / YABOL

Z cukinii możemy przygotować wiele ciekawych i lekkostrawnych dań. Placki z tego warzywa to niekwestionowany hit letniego stołu. Są wyborne, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Z powodzeniem zastąpią tradycyjny obiad złożony z kotleta, ziemniaków i surówki. Do placków z cukinii wcale nie trzeba dodawać mąki. Sprawdź, czym ją zastąpić.

REKLAMA

Cukinia – znakomita na placki

Cukinia to warzywo o wielu właściwościach zdrowotnych. To skarbnica potasu, magnezu i witamin z grupy B. Jest niskokaloryczna i ma lekki orzechowy smak. Jedząc cukinię, dbamy o naszą odporność, wzrok, a także stan zębów i dziąseł.

Z cukinii warto przyrządzić między innymi placki. To świetny patent na urozmaicenie naszej diety, bo zazwyczaj na naszych stołach królują placki ziemniaczane. W czasie robienia cukiniowych placków zwykle używamy mąki. Okazuje się, że tekstura placków bez mąki będzie jeszcze lepsza.

Placki z cukinii bez mąki. Z tym dodatkiem będą smaczniejsze

Nie musisz już dodawać mąki do placków z cukinii. Zamiast niej użyj płatków owsianych. Dzięki nim polepszy się konsystencja tej potrawy, a w dodatku będzie smakowitsza i zdrowsza. Płatki to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Doskonale wpływają na układ krążenia i pokarmowy.

REKLAMA

Są więc cenniejsze od mąki, a placuszki wzbogacone płatkami owsianymi wiele na tym zyskają. Staną się rarytasem, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Gorąco polecamy ten przepis na kultowe placki.

Przepis na placki z cukinii bez dodatku mąki

Składniki:
duża cukinia
140 g płatków owsianych
½ łyżeczki suszonej papryki i oregano
2 jajka
pieprz
sól
olej roślinny

REKLAMA

Sposób wykonania:
Na początku myjemy cukinię, a potem ścieramy ją na tarce o większych oczkach i przekładamy do naczynia. Wsypujemy do niej płatki owsiane i odstawiamy na około 10 minut, aby płatki zmiękły.

Dodajemy pieprz, sól, oregano, sproszkowaną paprykę, a także jajka – porządnie mieszamy. Następnie smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do momentu, aż będą złociste. Wykładamy placki na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar oleju. Smacznego!

Z cukinii przygotujesz też pyszną zapiekankę, kotlety oraz ketchup.



Podziel się: