Leczo to pyszna i uwielbiana przez Polaków potrawa jednogarnkowa. Rozgrzewa, syci i można przygotować ją na różne sposoby. Prezentujemy recepturę na zdrowe leczo z dodatkiem ananasa. Ten owoc wzmocni smak lecza i zapewni mu soczystość. Egzotyczne danie posmakuje wszystkim domownikom – z pewnością poproszą o kolejną porcję.
Leczo – pomysł na pyszny i lekki obiad
Leczo dużą popularnością cieszy się na Węgrzech, lecz przepadają za nim także Czesi, Słowacy, Austriacy i Polacy. Bazą tego sycącego dania są świeże jarzyny, a poza nimi również wędlina i różne przyprawy. Każdy kucharz ma swój patent na przygotowanie tego jednogarnkowego specjału.
W klasycznym leczo nie może zabraknąć papryki, najlepiej w różnych kolorach, a także cebuli. Polacy przeważnie dodają do lecza koncentrat pomidorowy i pieczarki. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na egzotyczne leczo. Dzięki ananasowi będzie wyjątkowo smaczne.
Przepis na pyszne leczo z dodatkiem ananasa
Składniki:
2 cebule
3 ząbki czosnku
300 g kiełbasy
1 cukinia
2 papryki czerwone
2-3 papryczki piri-piri
3 średnie marchewki
2-3 plastry ananasa
3 pomidory malinowe
pieprz, sól
2 łyżki koncentratu
2 szklanki wody
olej
Sposób wykonania:
Do garnka wlej olej i wrzuć posiekaną w kostkę cebulę. Dorzuć oczyszczoną i pokrojoną paprykę, marchewkę, a także podsmażoną kiełbasę. Po chwili dołóż pozbawione skórki pomidory malinowe, czosnek, papryczki piri-piri oraz kawałki ananasa. Dodaj także cukinię bez gniazd nasiennych, wodę, przyprawy, a także koncentrat pomidorowy Przykryj i duś na niewielkim gazie. Następnie zmniejsz moc płomienia i regularnie mieszaj. Gdy jarzyny zmiękną, to potrawa będzie gotowa. Do leczo możesz podać pieczywo. Smacznego.
Leczo z dodatkiem ananasa jest soczyste i orzeźwiające. Owoc ten ma mnóstwo wartości odżywczych. Dodatkowo wzmacnia smak lecza. Ananas ma słodko-cierpki smak i jest źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B i witaminy C. Zawiera także bromelainę – enzym o silnej mocy przeciwzapalnej. Spożywając ananasa, zadbasz także o swoją odporność.
Czytaj też: Dodaj do rosołu. Wyjdzie lekki i orzeźwiający, idealny na lato