Przepis mojego dziadka na mielone robi furorę. Są soczyste jak nigdy dotąd, a z dodatkiem ziemniaków i surówki to smak nie do opisania.
Mój dziadek robi najlepsze mielone na świecie i dzisiaj podzielił się ze mną swoim przepisem. Warto go wypróbować, bo z pewnością zachwyci każdego, kto ich spróbuje.
Przepis mojego dziadka na mielone. Ich smak jest nie do opisania
Składniki:
» 1 kg mięsa mielonego
» 2 średniej wielkości ziemniaki
» 2 cebule
» 1 papryka
» 2 marchewki
» 4 ząbki czosnku
» 2 jajka
» sól, papryka, pieprz czarny
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce, a potem odciśnij z nich sok i dodaj do mielonego mięsa. Dodaj też cebule starte na tarce, marchewkę i czosnek. Paprykę pokrój w jak najdrobniejszą kostkę i wrzuć do mięsa. Dodaj przyprawy i jajka, a potem dobrze wyrób.
Uformuj kotlety o dowolnym kształcie, a potem układaj je na blaszce z papierem do pieczenia. Natnij lekko nożem, tak jak kiełbasę, a potem upiecz w 200°C przez 40-50 minut. Podawaj z ziemniakami i surówką, smacznego!