Dlaczego wędlina staje się obślizgła? To pytanie może nurtować nas wszystkich. Sprawdź czy o tym wiedziałeś.
Wędlina to nieodłączny element wielu kanapek, ale także dodatek do pizzy, zapiekanek i wielu innych potraw. Czasem jest tak, że nabiera specyficznego wyglądu i konsystencji. Może to wywoływać lekkie zaniepokojenie. Czy na pewno wędlina jest wtedy zepsuta i nie nadaje się do spożycia? Odpowiadamy poniżej.
Dlaczego wędlina staje się obślizgła? Ekspert wyjaśnia
Według ekspertów, wędlina, która jest obślizgła i brzydko pachnie, jest klejąca – nadaje się natychmiast do wyrzucenia. Nie wolno ryzykować i pozostawiać ją np. do pizzy. Możemy nabawić się przez to nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Jeśli zauważymy śliski nalot na wędlinie, którą przechowujemy w lodówce, niezaprzeczalnie powinniśmy jak najszybciej ją wyrzucić. To oznaka, że rozpoczął się już proces psucia. – czytamy na portalu Pyszności, wyjaśnia Ewelina Mazurkiewicz, dietetyczka z Centrum Naturhouse.
Źródło: Pyszności.pl