REKLAMA
ShareInfo.plPoradyDlaczego wędlina staje się obślizgła? Odpowiedź zaskoczy wszystkich

Dlaczego wędlina staje się obślizgła? Odpowiedź zaskoczy wszystkich

Dlaczego wędlina staje się obślizgła
fot. Pixabay

Dlaczego wędlina staje się obślizgła? To pytanie może nurtować nas wszystkich. Sprawdź czy o tym wiedziałeś. 

REKLAMA

Wędlina to nieodłączny element wielu kanapek, ale także dodatek do pizzy, zapiekanek i wielu innych potraw. Czasem jest tak, że nabiera specyficznego wyglądu i konsystencji. Może to wywoływać lekkie zaniepokojenie. Czy na pewno wędlina jest wtedy zepsuta i nie nadaje się do spożycia? Odpowiadamy poniżej.

Dlaczego wędlina staje się obślizgła? Ekspert wyjaśnia

Dlaczego wędlina staje się obślizgła
fot. Pixabay

Według ekspertów, wędlina, która jest obślizgła i brzydko pachnie, jest klejąca – nadaje się natychmiast do wyrzucenia. Nie wolno ryzykować i pozostawiać ją np. do pizzy. Możemy nabawić się przez to nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Jeśli zauważymy śliski nalot na wędlinie, którą przechowujemy w lodówce, niezaprzeczalnie powinniśmy jak najszybciej ją wyrzucić. To oznaka, że rozpoczął się już proces psucia.  – czytamy na portalu Pyszności, wyjaśnia Ewelina Mazurkiewicz, dietetyczka z Centrum Naturhouse.

REKLAMA

Źródło: Pyszności.pl 

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA