Ziemniaki nie zmiękną aż do wiosny dzięki odpowiedniemu sposobowi na przechowywanie. Wypróbuj, a będziesz cieszyć się twardymi, jędrnymi ziemniakami całą zimę.
W tych czasach coraz bardziej popularne jest kupowanie warzyw z upraw rolników w większych ilościach. Najczęściej są to ziemniaki, które towarzyszą nam całą zimę. Dowiedz się, w jaki sposób je przechowywać, aby nie miękły i były twarde cały sezon, nie wysychały ani nie kiełkowały.
Ziemniaki nie zmiękną przez całą zimę. Przechowywanie jest kluczowe
Ziemniaki to nieodłączny dodatek do wielu dań mięsnych, zup i sałatek. Dlatego kupujemy ich większą ilość, by zrobić zapasy na zimę. To wiąże się z pewnymi kluczowymi czynnościami. Jeśli ziemniaki będziesz przechowywać w zbyt ciepłym i wilgotnym miejscu, to na pewno zauważysz jak szybko usychają i kiełkują. Ważne jest, by mieć świadomość, że nie każda odmiana nada się do przechowywania – dotyczy to m.in. wczesnych odmian. Najlepsze są gatunki późno dojrzewające – mają grubą skórkę i nie schodzi, gdy przetrzemy ją palcami. Wybieraj tylko dobre ziemniaki – bez pleśni, śladów po uszkodzeniach.
Jak i gdzie przechowywać ziemniaki?
Ziemniaki przechowuj w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu (5-7°C), bez ekspozycji na słońce i z dobrą wentylacją. Najlepsza sprawdzi się piwnica, ale jeśli jej nie masz, to wybierz spiżarnię. Przechowuj je w drewnianych skrzynkach i wystrzegaj się foliowych torebek. Jeśli masz ochotę, pozbieraj kasztany i żołędzie podczas spaceru i dorzuć je do skrzynek, zapobiegnie to kiełkowaniu i sprawi, że nie będą wysychać. Potem wsyp ziemniaki oczyszczone z nadmiaru ziemi i gotowe.