O tej porze roku raczymy się nie tylko jabłkami czy śliwkami. Gruszki także goszczą na naszych stołach. W sezonie są przecież najsmaczniejsze. Słodkie i soczyste – aż grzech ich nie spróbować. Można je jeść solo lub przyrządzać z nich różne desery. Placuszki z gruszkami to absolutny hit tej jesieni. Poznaj przepis na ten rarytas.
Jeśli masz spory zapas gruszek, to jesteś prawdziwym szczęściarzem. Zobacz, czy w chłodziarce nie masz przypadkiem maślanki i jajek. Jeśli tak, to znakomicie. Przeszukaj spiżarnię i weź mąkę, cukier oraz sodę. Teraz możesz śmiało zabrać się za kucharzenie. Ciasto na placuszki jest bardzo proste, więc zrobisz je bez żadnych przykrych niespodzianek. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie produkty i gotowe. Po usmażeniu możesz podać je na śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy i zjeść w porze lunchu. Zresztą na widok tych placuszków ucieszą się również dzieci, zwłaszcza po powrocie ze szkoły.
Maślankę możesz zamienić za zsiadłe mleko. Ponieważ owoce są słodkie, to nie będziesz musiał dodawać większej ilości cukru, niż podano w recepturze.
Jak zrobić placki z gruszkami? Przepis krok po kroku
Składniki:
500 ml maślanki (lub zsiadłego mleka)
3 dojrzałe gruszki
2 jajka
350 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki erytrytolu w pudrze (może być cukier puder)
Opis przygotowania:
Na początku gruszki pokrój w małą kostkę albo zetrzyj na większych oczkach tarki.
Jaja i maślankę zmiksuj. Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą. Obie mieszanki – suchą i mokrą połącz razem. Miksuj do momentu, aż uzyskasz zwartą i aksamitną masę. Teraz dodaj do niej gruszki i wszystko ponownie wymieszaj.
Postaw na gazie suchą patelnię (możesz użyć odrobiny oleju, jeśli chcesz), a gdy będzie wystarczająco ciepła, to wykładaj łyżką małe porcje ciasta i smaż placki z każdej strony, aż się zrumienią. Potem wykładaj je na talerz. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na placki bananowe, racuchy jabłkowe i naleśniki.