Jeśli na twoim stole nie gościły jeszcze śledzie proboszcza, to powinieneś jak najszybciej zanotować ten przepis i przyrządzić wyjątkowy specjał na najbliższe święta Bożego Narodzenia. Nie pozwól, by ominęła cię taka kulinarna perełka. Filety śledziowe w tej odsłonie zyskały popularność wśród wielu tysięcy Polaków – ty też możesz ich skosztować i ocenić smak, konsystencję i aromat. Jesteśmy przekonani, że tę recepturę będziesz odtwarzać nie tylko w okresie świątecznym, ale znacznie częściej.
Na wigilijnym stole zamierzasz postawić śledzie takie jak zawsze? Tym razem zdecyduj się na odmieniony wariant kultowej przekąski świątecznej. Dodaj do niej jeden dodatkowy składnik, a uzyskasz coś jeszcze wspanialszego. Na pewno masz ten produkt w swojej spiżarni. Mało kto wpadłby na pomysł, aby połączyć go z uwielbianą rybą. A jednak… przepis to prawdziwa rewelacja. Zrób pyszne śledzie proboszcza, a nie pożałujesz. Wyśmienity smak zawdzięczają marynowanym grzybkom.
Już wiesz, że sekret smakiem tych śledzi są grzybki ze słoika. Rybna potrawa dzięki nim zyskuje kapitalny smak. Jej przyrządzenie jest bardzo łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu. A po jaki rodzaj grzybów sięgnąć? To nie ma znaczenia. Najlepiej wybierz swoje ulubione, np. borowiki, ale równie dobrze sprawdzą się tańsze pieczarki. Najważniejsze, by dobrze je posiekać i wszystko razem wymieszać. Raz-dwa i świąteczne śledziki proboszcza mogą już cieszyć twoje podniebienie. Zapoznaj się z pełną instrukcją przygotowania tego przysmaku.
Wyśmienite śledzie proboszcza. Prosty przepis
Składniki:
60 ml oleju
ok. 450 g płatów śledziowych a’la matias w oleju + mleko do namoczenia
ok. 200 g grzybków marynowanych
1 cebula
1 łyżka soku z cytryny
świeża natka pietruszki
pieprz i sól do smaku
Opis wykonania:
Wypłucz filety rybne i mocz je w mleku przez kilka godzin, w międzyczasie nabiał wymieniaj kilka razy na świeży. Następnie śledzie odsącz na ręczniku papierowym i skrop sokiem z cytryny – odłóż na pół godziny.
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie piórka, a potem sparz ją wrzącą wodą, by trochę namiękła. Grzybki odcedź z marynaty i posiekaj. Rozdrobnij też pietruszkę.
Płaty rybne ponownie odsącz na ręczniku i przedziel na 2-3 cm porcje. W tym momencie połącz je z olejem i poszczególnymi składnikami, które wcześniej posiekałeś. Dopraw potrawę czarnym pieprzem i solą do smaku. Śledzie przełóż do słoika, zakręć go i umieść pojemnik w chłodziarce na kilka godzin. Smacznego.
Sprawdź też przepis na rybę po grecku i śledzie w zalewie piwnej.