Nowy hit na święta: śledzie proboszcza. 1 dodatek podbija ich smak o 200%

śledzie w słoikach
fot. screen Youtube / Вкусная Жизнь

Jeśli na twoim stole nie gościły jeszcze śledzie proboszcza, to powinieneś jak najszybciej zanotować ten przepis i przyrządzić wyjątkowy specjał na najbliższe święta Bożego Narodzenia. Nie pozwól, by ominęła cię taka kulinarna perełka. Filety śledziowe w tej odsłonie zyskały popularność wśród wielu tysięcy Polaków – ty też możesz ich skosztować i ocenić smak, konsystencję i aromat. Jesteśmy przekonani, że tę recepturę będziesz odtwarzać nie tylko w okresie świątecznym, ale znacznie częściej.

REKLAMA

Na wigilijnym stole zamierzasz postawić śledzie takie jak zawsze? Tym razem zdecyduj się na odmieniony wariant kultowej przekąski świątecznej. Dodaj do niej jeden dodatkowy składnik, a uzyskasz coś jeszcze wspanialszego. Na pewno masz ten produkt w swojej spiżarni. Mało kto wpadłby na pomysł, aby połączyć go z uwielbianą rybą. A jednak… przepis to prawdziwa rewelacja. Zrób pyszne śledzie proboszcza, a nie pożałujesz. Wyśmienity smak zawdzięczają marynowanym grzybkom.

Już wiesz, że sekret smakiem tych śledzi są grzybki ze słoika. Rybna potrawa dzięki nim zyskuje kapitalny smak. Jej przyrządzenie jest bardzo łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu. A po jaki rodzaj grzybów sięgnąć? To nie ma znaczenia. Najlepiej wybierz swoje ulubione, np. borowiki, ale równie dobrze sprawdzą się tańsze pieczarki. Najważniejsze, by dobrze je posiekać i wszystko razem wymieszać. Raz-dwa i świąteczne śledziki proboszcza mogą już cieszyć twoje podniebienie. Zapoznaj się z pełną instrukcją przygotowania tego przysmaku.

Wyśmienite śledzie proboszcza. Prosty przepis

Składniki:
60 ml oleju
ok. 450 g płatów śledziowych a’la matias w oleju + mleko do namoczenia
ok. 200 g grzybków marynowanych
1 cebula
1 łyżka soku z cytryny
świeża natka pietruszki
pieprz i sól do smaku

REKLAMA

Opis wykonania:
Wypłucz filety rybne i mocz je w mleku przez kilka godzin, w międzyczasie nabiał wymieniaj kilka razy na świeży. Następnie śledzie odsącz na ręczniku papierowym i skrop sokiem z cytryny – odłóż na pół godziny.

Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie piórka, a potem sparz ją wrzącą wodą, by trochę namiękła. Grzybki odcedź z marynaty i posiekaj. Rozdrobnij też pietruszkę.

Płaty rybne ponownie odsącz na ręczniku i przedziel na 2-3 cm porcje. W tym momencie połącz je z olejem i poszczególnymi składnikami, które wcześniej posiekałeś. Dopraw potrawę czarnym pieprzem i solą do smaku. Śledzie przełóż do słoika, zakręć go i umieść pojemnik w chłodziarce na kilka godzin. Smacznego.

Sprawdź też przepis na rybę po grecku i śledzie w zalewie piwnej.

REKLAMA

Podziel się: