ryba po grecku
fot. screen Youtube / Allrecipes Deutschland

Ryba po grecku jest niewątpliwie jednym z niezbędnych elementów świątecznej wieczerzy. Połączenie ryby z pozostałymi składnikami jest uwielbiane przez wiele osób. Poniższy przepis jest jedną z najlepszych propozycji przygotowania.

Ryba po grecku to prawdziwy wigilijny klasyk. Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez tej potrawy składającej się z kawałków ryby i aromatycznego sosu z warzyw. Poniższy przepis zapewni pyszne danie.

Składniki:

800 g filetów z białej ryby (najlepszy będzie dorsz, może być również mintaj lub morszczuk)
0,5 kg marchewki
150 g pietruszki
100 g selera
1 duża cebula
1 mały por
3 szklanki wrzącej wody
2 czerwone papryki
koncentrat pomidorowy
sok z cytryny
przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, bazylia, oregano)

Sposób przygotowania:

Rozmrożoną rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy i odkładamy. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Patelnię rozgrzewamy z dodatkiem oleju i smażymy warzywa. Zaczynamy od selera, następnie pietruszkę i marchew. Przekładamy je do garnka, zalewamy wrzątkiem i dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem.

W tym czasie pieczemy paprykę w 200 stopniach, aż do momentu delikatnego przypalania. Potem obtaczamy rybę w mące i smażymy na złoty kolor. Potem odkładamy je na ręcznik papierowy. Kolejny krok to pokrojenie cebuli i pora w kostkę i zeszklenie na oleju. Dodajemy je do warzyw w garnku i mieszamy.

Potem odlewamy odrobinę wywaru z warzyw, rozpuszczamy w nim koncentrat, dodajemy sok z cytryny, bazylię, oregano i mieszamy. Paprykę obieramy ze skóry i dodajemy do warzyw z sosem z koncentratu. Mieszamy. Potrawę układamy w naczyniu warstwowo – ryba – sos – ryba. Pieczemy przez 20 minut.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę