REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto Dakłas jest tak dobre, że weźmiesz dokładkę. Ten przepis uda się...

Ciasto Dakłas jest tak dobre, że weźmiesz dokładkę. Ten przepis uda się każdemu

ciasto Dakłas
fot. screen Youtube / Przepiski

Dakłas to ciasto, którym warto się zainteresować. Składa się z kakaowego biszkoptu, który posmarowany jest smakowitą masą śmietankowo-krówkową z dodatkiem orzechów. Poza tym w deserze królują daktyle, a także lekka i chrupiąca beza. Wszystkie smaki wspaniałe się ze sobą łączą i dają niesamowity efekt – zarówno wizualny, jak i smakowy. Przygotuj niesamowite ciasto Dakłas.

REKLAMA

Ciasto Dakłas cieszy zarówno oczy, jak i kubki smakowe. To prawdziwa poezja smaku, ale nikt nie przekona się o tym, dopóki nie spróbuje. Słodki rarytas jest w sam raz na święta Bożego Narodzenia albo imprezę sylwestrową. Sposób wykonania jest prosty, a sama praca w kuchni nie zajmuje zbyt dużo czasu. Wystarczy prześledzić przepis – krok po kroku, a wszystko powinno pójść zgodnie z planem.

Prosty przepis na ciasto Dakłas

Składniki:
Biszkopt:
50 g mąki pszennej
3 jajka
szczypta soli
100 g cukru
30 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:
200 g drobnego cukru do wypieków
4 białka
szczypta soli
50 g pokrojonych orzechów włoskich
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masa:
150 g masy krówkowej
250 ml serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30%
1 śmietan-fix
100 g pokrojonych orzechów włoskich
100 g pokrojonych daktyli

Wykonanie:
Krok 1 – Biszkopt
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z odrobiną soli. Kontynuuj miksowanie, powoli dodając cukier, a potem żółtka – jedno po drugim. Na końcu dodaj przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Formę (wymiary 24 cm × 24 cm) wyłóż pergaminem i wylej przyrządzoną masę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C przez 25 minut (grzanie: góra-dół). Wypiek ostudź.

Krok 2 – Beza
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno, a potem łącz powoli z cukrem. Gdy powstanie szklista masa wsyp skrobię i przez chwilę miksuj. Na koniec wrzuć kawałki orzechów i zamieszaj łyżką. Powstałą masę umieść w formie wyłożonej papierem pergaminowym i piecz w 140°C (grzanie góra-dół). Susz bezę przez pół godziny, a po tym czasie obniż temp. do 100°C i susz przez następne 35 minut. Później wyłącz piec i studź deser w zamkniętym urządzeniu.

Krok 3 – Masa śmietankowa
Do naczynia przełóż mascarpone i śmietankę, ubijaj oba składniki na gęsty krem, a następnie dodaj rozdrobnione orzechy, masę krówkową i daktyle. Wszystko lekko wymieszaj, a na koniec wsyp fix i znów zamieszaj.

Krok 4 – Składanie ciasta
Na zimnym biszkopcie równo rozprowadź krem śmietankowy i przykryj go bezą. Deser schłodź przez kilka godzin w lodówce.

REKLAMA

Sprawdź też przepis na ciasto Madonna i piernik ziemniaczany.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA