Ciasto Dakłas jest tak dobre, że weźmiesz dokładkę. Ten przepis uda się każdemu

ciasto Dakłas
fot. screen Youtube / Przepiski

Dakłas to ciasto, którym warto się zainteresować. Składa się z kakaowego biszkoptu, który posmarowany jest smakowitą masą śmietankowo-krówkową z dodatkiem orzechów. Poza tym w deserze królują daktyle, a także lekka i chrupiąca beza. Wszystkie smaki wspaniałe się ze sobą łączą i dają niesamowity efekt – zarówno wizualny, jak i smakowy. Przygotuj niesamowite ciasto Dakłas.

REKLAMA

Ciasto Dakłas cieszy zarówno oczy, jak i kubki smakowe. To prawdziwa poezja smaku, ale nikt nie przekona się o tym, dopóki nie spróbuje. Słodki rarytas jest w sam raz na święta Bożego Narodzenia albo imprezę sylwestrową. Sposób wykonania jest prosty, a sama praca w kuchni nie zajmuje zbyt dużo czasu. Wystarczy prześledzić przepis – krok po kroku, a wszystko powinno pójść zgodnie z planem.

Prosty przepis na ciasto Dakłas

Składniki:
Biszkopt:
50 g mąki pszennej
3 jajka
szczypta soli
100 g cukru
30 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:
200 g drobnego cukru do wypieków
4 białka
szczypta soli
50 g pokrojonych orzechów włoskich
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

REKLAMA

Masa:
150 g masy krówkowej
250 ml serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30%
1 śmietan-fix
100 g pokrojonych orzechów włoskich
100 g pokrojonych daktyli

Wykonanie:
Krok 1 – Biszkopt
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z odrobiną soli. Kontynuuj miksowanie, powoli dodając cukier, a potem żółtka – jedno po drugim. Na końcu dodaj przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Formę (wymiary 24 cm × 24 cm) wyłóż pergaminem i wylej przyrządzoną masę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C przez 25 minut (grzanie: góra-dół). Wypiek ostudź.

REKLAMA

Krok 2 – Beza
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno, a potem łącz powoli z cukrem. Gdy powstanie szklista masa wsyp skrobię i przez chwilę miksuj. Na koniec wrzuć kawałki orzechów i zamieszaj łyżką. Powstałą masę umieść w formie wyłożonej papierem pergaminowym i piecz w 140°C (grzanie góra-dół). Susz bezę przez pół godziny, a po tym czasie obniż temp. do 100°C i susz przez następne 35 minut. Później wyłącz piec i studź deser w zamkniętym urządzeniu.

Krok 3 – Masa śmietankowa
Do naczynia przełóż mascarpone i śmietankę, ubijaj oba składniki na gęsty krem, a następnie dodaj rozdrobnione orzechy, masę krówkową i daktyle. Wszystko lekko wymieszaj, a na koniec wsyp fix i znów zamieszaj.

Krok 4 – Składanie ciasta
Na zimnym biszkopcie równo rozprowadź krem śmietankowy i przykryj go bezą. Deser schłodź przez kilka godzin w lodówce.

REKLAMA

Sprawdź też przepis na ciasto Madonna i piernik ziemniaczany.

Podziel się: