Pomysł na doskonałą przekąskę, która podbije każde podniebienie? Oto i jest. Boczek w cieście francuskim z dodatkiem kilku innych składników to gratka dla fanów swojskim smaków w nieco nowoczesnym wydaniu. Poza tym przekąskę robi się łatwo i błyskawicznie, a smak to poezja. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a nie pożałujesz.
Mistrzowska przekąska w sam raz dla gości
Gdy mam wolny wieczór, to zapraszam gości i zawsze przyrządzam na szybko coś smakowitego. Ta receptura to mój as w rękawie, a znajomi jedzą ją, aż miło patrzeć. Lubię ją przyrządzać, bo powstaje w mgnieniu oka i w zasadzie z gotowych już produktów. Wystarczy je połączyć i upiec wszystko w piekarniku.
Przepis na przekąskę z ciasta francuskiego i boczku
Składniki:
1 jajko
150 g boczku
200 g ciasta francuskiego
200 g sera żółtego
pieprz
majonez
zioła prowansalskie
keczup
Przygotowanie:
Zrób sos z keczupu, majonezu, pieprzu i ziół prowansalskich, wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym, rozwiń na nim ciasto francuskie i posmaruj przygotowanym sosem, a potem układaj plastry wędliny i dopraw pieprzem. Zwijaj w rulon i sklej końce. Rulon skręć i ułóż z niego ślimaka.
Z wierzchu posmaruj go żółtkiem i oprósz startym serem i ziołami. Piecz w temperaturze 190°C przez 20 minut, a po tym czasie możesz serwować przekąskę. Jest pulchna, chrupiące i bardzo smaczna. Do tego cudnie pachnie przyprawami. Wiórki żółtego sera na wierzchu świetnie dopełniają całość. Taką przegryzkę warto podać w towarzystwie sałat. Goście zjedzą ją apetytem.