Sitko to akcesorium kuchenne, które często przydaje się nam w kuchni na przykład podczas pieczenia ciast. Służy nie tylko do przesiewania sypkich składników takich jak mąka, ale pomaga nam także w odcedzaniu czy suszeniu produktów spożywczych. Skromny gadżet, a ma tak wiele zastosowań. O ukrytej funkcji sitka nadal niektórzy nie słyszeli, a warto ją znać i stosować. Pomoże rozwikłać dylemat, z którym przeważnie zmagamy się w kuchni.
Tarki, maszynki do mielenia czy sitka towarzyszą nam w kuchni od dziesiątek lat. Ułatwiają codzienne gotowanie i sprawiają, że wypieki czy inne potrawy zyskują pożądaną teksturę. Dodatkowo na sporych sitach odcedzamy ugotowane kluski, a w małych zaparzamy ziółka. Na sitku często myjemy też drobne owoce (np. jagody, maliny) i suszymy np. sałaty. Wygląda na to, że przedmiot działa w kuchni na wszystkie strony, ale ma jeszcze jedną funkcję, o której mało kto wie.
Sitko kuchenne ma dodatkową funkcję. Warto ją znać, bo ułatwia życie
Prawie każdy miał kiedyś taką sytuację, że przy odcedzaniu makaronu nieoczekiwanie sitko osunęło się do wnętrza naczynia i wszystkie starania zostały zaprzepaszczone. Tymczasem istnieje patent, który temu zaradzi. Osoby, które jeszcze o nim nie słyszały, powinny jak najszybciej przyswoić sobie tę wiedzę. O tym triku przypomniała nam influenserka: @inamallina, która ma swój profil na Instagramie.
Zazwyczaj sitko jest zakończone oczkiem. Opieramy je o naczynie w trakcie mycia owoców, odsączania klusek lub przesiewania sypkich składników. Użytkowniczka radzi, by włożyć w otwór łyżkę lub widelec, a gadżet nie wleci do garnka. Prosty sposób, a naprawdę działa. Pod filmikiem @inamallina internauci od razu zaczęli rzucać pochlebne komentarze, a wideo odtworzono do tej pory ponad 3 miliony razy!
Sitko kuchenne – do czego jeszcze je wykorzystać?
Twarde masło to nagminny problem, z którym codziennie zmaga się wiele osób. Jeśli chodzi o wypieki, to z reguły wymagana jest jego miękka konsystencja. Podobnie jest ze smarowaniem kromek chleba. Kostka twarda jak skała nie ułatwia nam tego zadania. Na ratunek przybywa sitko. Wystarczy przesunąć po maśle tym przyborem i gotowe. Powstaną wiórki, których będzie można łatwiej użyć. Identycznie jest z margaryną. Jeśli akurat nie możesz znaleźć tarki, sitko sprawdzi się idealnie. Ponadto pozwoli zetrzeć ser, a nawet obrać niektóre jarzyny, zwłaszcza te ugotowane (wystarczy przejechać po nich sitkiem). Poznaj też ukrytą funkcję trzepaczki kuchennej i suszarki do ubrań.