Blender to użyteczny sprzęt, z którego wiele osób korzysta prawie codziennie. Ma wiele funkcji – blenduje, rozdrabnia lub miesza składniki. Niestety urządzenia kuchenne z czasem się zużywają. Podobnie jest z blenderem, a dokładnie z jego ostrzami. Nawet bardzo solidny model, który kosztował fortunę, po jakimś czasie będzie wymagał od nas naostrzenia. Czy da się to wykonać szybko, efektywne i bez pomocy ostrzałki czy innych profesjonalnych narzędzi? Oczywiście, wystarczą domowe produkty, które na 90% masz już w domu.
Genialny patent na ostrzenie noży w blenderze. Będę jak brzytwa
Pierwszy, bardzo ciekawy sposób polega na ostrzeniu nożyków przy pomocy ryżu. Wsyp szklankę ziarenek do wysokiego pojemnika i zacznij miksować na niewielkich obrotach. Po mniej więcej 2 minutach zakończ czynność. Efekt? Ostrza w urządzeniu będą jak nowe.
Jeśli nie masz w domu ryżu, a tępe noże w blenderze mocno cię irytują, sięgnij po skorupki jajek. Pozyskaj skorupki z 5-6 sztuk, a potem wstaw je do zamrażalnika na 60 minut. Zmiksuj w blenderze na bardzo wolnych obrotach i po 3 minutach tymczasowo zakończ pracę. W tym momencie rozcieńcz zawartość szklanką chłodnej wody i znów blenduj przez 2 minuty. Noże powinny być znów ostre.
Folia aluminiowa
Jeszcze jeden patent na ostre jak brzytwa nożyki blendera opiera się na zastosowaniu folii aluminiowej. Zgnieć ją w drobne kulki, wrzuć do kielicha, a następnie blenduj przez 60 sekund na wolnych obrotach. Szybko, łatwo i wygodnie!
Sprawdź też, jak naostrzyć noże kuchenne i nożyczki.