REKLAMA
ShareInfo.plPoradyPołącz to z glebą. Czekają cię kosmiczne zbiory ogórków i pomidorów

Połącz to z glebą. Czekają cię kosmiczne zbiory ogórków i pomidorów

ziemia i pomidory
fot. screen Youtube / Gary Pilarchik / Pixabay

Marzeniem każdego ogrodnika jest wyhodowanie bogatych i zdrowych plonów. Przecież w tym celu przez długi czas pielęgnujemy uprawy, aby napawać się pięknymi warzywami i owocami w trakcie zbiorów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby szczęściu nieco utorować drogę. Na ratunek przybywa odżywka do roślin, którą bez problemu użyjesz na swojej działce. Pamiętaj, tylko aby w tym roku zaopatrzyć się w dodatkową ilość skrzynek, bo pomidorów i ogórków będzie wyjątkowo dużo.

REKLAMA

Popiół drzewny. Najlepsza odżywka do stosowania w ogrodzie

Popiół drzewny to ekologiczny, bezpieczny dla upraw nawóz, który sprawdzi się w ogrodzie jeszcze lepiej niż gotowe specyfiki ze sklepu. Ponadto pomidory i ogórki go kochają. W popiele znajduje się fosfor, wapń, potas, a samego azotu jest tyle, co nic. Odpad ten polepsza jakość ziemi. Ponieważ ma wyższy odczyn pH, odkwasza podłoże.

Jak przyrządzić domową odżywkę do upraw na bazie popiołu drzewnego? To proste jak drut. Po spaleniu drewna zostanie popiół, więc dokładnie go ostudź i gotowe. Masz idealny nawóz dla roślin i to zupełnie za free.

Dawkowanie popiołu do roślin

Specyfik powinieneś stosować w dawce 30-50 g na 1 m². Jeżeli ziemia ma wyjątkowo kwaśne pH, możesz zaaplikować kompost w pokaźniejszej ilości – nawet 80 g/m². Warto dodać, że popiół drzewny nie nadaje się do gleby o pH powyżej 7,5 (zasadowej).

REKLAMA

Pamiętaj, aby powyższą odżywkę do upraw po rozrzuceniu precyzyjnie połączyć z ziemią na głębokości 10 cm. Dzięki temu grunt lepiej nada się pod uprawę warzyw, jak i drzewek czy krzewów. Wystarczy wsypać go do podłoża pod roślinami, które preferują zasadowe warunki glebowe, np. dereń, bukszpan, głóg.

Czytaj też: To podłoże jest na medal. Kwiaty rosną tak, że brakuje miejsca na parapecie

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA