Co roku siejesz tylko marchewkę, buraki i ogórki? To niezbyt bogata paleta upraw. Wzbogać warzywnik o jeszcze jedno warzywo, które z pewnością przyda ci się w kuchni. Potrafi wydać naprawdę ogromniasty plon, a smacznych potraw, które można z niego wyczarować, są dziesiątki. Chodzi o cukinię. Jest prosta w uprawie i już niedługo warto przystąpić do wysiewu. Jeśli będziesz o nią dbać, doczekasz się spektakularnych zbiorów. Z jednego krzaczka pozyskasz nawet 20 kg warzyw! To naprawdę możliwe.
Od czego zacząć uprawę cukinii?
Wysiej nasiona w rozsadę lub od razu do gruntu, ale pilnuj się kilku kluczowych zasad.
Ziemia pod uprawę rośliny powinna być żyzna, próchnicza, o odczynie pH = ok. 7. Stale wapnując grunt, rozwiniesz pH. Wapnem możesz też wzbogacić glebę przed zasianiem cukinii – koniecznie rok przed uprawą (podobnie jest z obornikiem).
Gdzie siać warzywo?
Najlepsze będzie stanowisko słoneczne, osłonięte przed wiatrem. Uprawiając cukinię, warto zachować prawidłową kolejność (czyli tzw. zmianowanie). Dlatego pamiętaj, by co roku zmieniać stanowisko uprawy cukinii. Po wysianiu roślin dyniowatych na konkretnym miejscu nie powinieneś znów ich tam posadzić przez następne 3-4 lata!
Cukinię możesz uprawiać w miejscu, gdzie poprzednio rosła np. fasola, kapusta, czy groch. Cukinię wprost do gruntu wysiewaj po 15 maja, gdy temperatury będą mniej zdradliwe.
Czytaj też: Za ok. 2 zł kupisz roślinę, która odpędza komary i muchy. Jest lepsza niż spraye