Kalafior to ulubieniec wszystkich osób, które zdrowo się odżywiają i chcą zachować zgrabną sylwetkę. Warzywo ma niewiele kalorii, ale za to mnóstwo błonnika i witamin. Jest smaczny, więc często wykorzystujemy go w kuchni, jako dodatek do zup, sałatek czy zapiekanek. Istnieje też opcja, by podsmażyć go na patelni z bułką tartą albo zamienić w niecodzienne steki. Robi się je naprawdę łatwo, o czym za chwilę sam się przekonasz. Pieczone plastry kalafiora w specjalnej marynacie to poezja smaku. Zachęcamy do wypróbowania przepisu.
Rewolucja w kuchni. Steki z kalafiora jeszcze lepsze niż mięsne
Grube plastry kalafiora warto grillować, ale nie każdy ma grilla lub preferuje ten rodzaj obróbki cieplnej. Pieczone warzywo w aromatycznej i wyrazistej marynacie z pewnością przekona każdego. A szczególnie ucieszą się z tej potrawy jarosze. Kalafior po wyjęciu z piekarnika zachowuje chrupkość i nie rozlatuje się tak jak ten gotowany w wodzie. Do tego fantastycznie wygląda na talerzu, a jak smakuje!
Przepis na steki z kalafiora
Składniki:
1 dorodny kalafior
2 łyżeczki startego parmezanu
przyprawy: suszony czosnek, pieprz, wędzona papryka, słodka papryka, sól
80 ml oliwy z oliwek
1 średni pęczek natki pietruszki
100 g startej mozzarelli
Przygotowanie:
Zacznij od pokrojenia kalafiora w plastry o grubości 2-3 cm. Ewentualne pozostałości możesz np. dodać do zupy. Porcje kalafiora umieść na formie wyścielonej pergaminem.
Na marynatę: oliwę z przyprawami (po 1/2 łyżeczki każdej – wg gustu) i wiórkami parmezanu połącz w słoiczku, zakręć szczelnie i mocno postrząsaj.
Warzywne steki smaruj sosem z dwóch stron. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut, a później wyciągnij i oprósz z wierzchu kawałeczkami mozzarelli. Potrawę jeszcze raz włóż do piekarnika i zapiekaj przez następne 10 minut, aż ser się roztopi. Posyp steki pokrojoną pietruszką i podawaj. Smacznego.