Wypieki zazwyczaj kojarzą się nam z piekarnikiem. Nic dziwnego, większość ciast nabiera właściwej struktury właśnie w tym urządzeniu. Aczkolwiek istnieją przepisy na desery, których wcale nie trzeba w nim piec. Zwykle do ich przygotowania używa się gotowych ciasteczek (np. herbatników czy biszkoptów). Niekiedy ciasta można też ugotować. Doskonałym przykładem jest sernik gotowany. A niektóre wypieki udadzą się nawet w kubku czy na patelni. Chociażby ciasto czekoladowe. Dziś prezentujemy recepturę na wspaniałe owocowe ciasto z patelni, w którym gwiazdorzą brzoskwinie.
W wakacje plantatorzy owoców mają pełne ręce roboty. W ich sadach dojrzewają jabłka, śliwki, gruszki czy inne owoce. Konsumenci czasami sami nie wiedzą, na jakie gatunki się zdecydować, bo wybór owoców na straganach jest przeogromny, zwłaszcza teraz – latem. Proponujemy zaopatrzyć się w świeże brzoskwinie i wyczarować z nich wyjątkowe ciasto z patelni. Robi się je szturmem, więc praca w kuchni pójdzie jak z płatka dosłownie każdemu.
Przepis na brzoskwiniowe ciasto z patelni
Składniki:
150 g jogurtu greckiego lub skyru
2 brzoskwinie
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżka masła
60 ml oleju
100 g cukru trzcinowego
Wykonanie:
Pokrój brzoskwinie w ćwiartki, a każdą cząstkę jeszcze na 2 razy.
Wyłóż na patelnię łyżkę masła, a gdy się roztopi i zacznie pienić, wsyp cukier (80 g). Mieszaj, gotuj pomału, aż słodkie kryształy przeistoczą się w karmel.
Na gorącej patelni umieszczaj kawałki owoców obok siebie. Przykręć ogień i duś powoli cząstki w słodkim sosie.
Na ciasto: jajko ucieraj z resztą cukru na pulchną masę, wlej jogurt/skyr i miksuj na aksamitne ciasto. Do naczynia przesiej mąkę z proszkiem i mieszaj. Dodaj olej i ekstrakt z wanilii, mieszaj i wlej na patelnię z brzoskwiniami. Zwiększ moc ognia na średni i piecz deser przez 10 minut pod pokrywką.
Gdy ciasto wyschnie u góry, okryj je pergaminem (1 warstwą), a potem połóż na nim talerz i odwróć patelnię.
Placek wraz z pergaminem wyłóż na wierzch arkusza i daj mu się dopiec z kolejnej strony przez ok. 10 minut. Deser wyłóż na paterę, oprósz cukrem pudrem i podawaj. Smacznego.