REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJeden kęs i pokochasz serniczki z patelni. Kulinarny hit z twarogu i...

Jeden kęs i pokochasz serniczki z patelni. Kulinarny hit z twarogu i jajka

serniczki, placki serowe z patelni
fot. screen Youtube / Yuliya Small

Masz ochotę na coś słodkiego i niezwykle pysznego na śniadanie? Usmaż na patelni złociste serniczki. Powstają z zaledwie kilku składników i to w niespełna kwadrans. Przygotuj placuszki dla swoich domowników, zanim się obudzą. Gdy zejdą na śniadanie, sterta pachnących kąsków będzie już na nich czekać. To przepis na dobry początek dnia. Mało kto odmówi sobie takiego śniadania, zwłaszcza jeśli podasz go ze śmietaną czy dżemem owocowym. Serniczki są świetną odskocznią od przeciętnych kanapek, jajecznicy czy owsianki.

REKLAMA

Zrobienie serniczków to łatwa sprawa. Wychodzą grube i pulchne. Nie trzeba czekać godzinami, żeby ciasto zwiększyło swoją objętość. Biały ser wystarczy. Dostarczy on organizmowi wartościowego białka i wapnia, dobrego dla kości. Zatem serniczki to nie tylko pychota, ale i samo zdrowie. Jeśli znudziła cię monotonia i szukasz świeżości w kuchni, mamy dla ciebie nową inspirację kulinarną. Przepis na smaczne, sycące i bogate w składniki odżywcze serniczki już czeka. Zaserwuj je na śniadanie lub podwieczorek, a zachwyt murowany!

Przepis na placki serowe z patelni

Składniki:
3 łyżki mąki pszennej,
250 g sera półtłustego w kawałku,
1 torebka cukru waniliowego,
1 duże jajko,
olej lub masło do smażenia.

*Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

REKLAMA

Opis wykonania:
Rozgnieść biały ser widelcem. Dodać cukier waniliowy, 2 łyżki mąki i jajko, dobrze połączyć.

Oprószyć stolnicę łyżką mąki i wyrabiać na niej ciasto, ale niezbyt długo.

Dłońmi nabierać skąpe porcje masy i tworzyć z niej kulki, a potem lekko ugniatać.

REKLAMA

Rozgrzać na patelni tłuszcz i smażyć serniczki z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. konfiturą owocową czy jogurtem i świeżymi owocami. Smacznego.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA