Masz ochotę na coś słodkiego i niezwykle pysznego na śniadanie? Usmaż na patelni złociste serniczki. Powstają z zaledwie kilku składników i to w niespełna kwadrans. Przygotuj placuszki dla swoich domowników, zanim się obudzą. Gdy zejdą na śniadanie, sterta pachnących kąsków będzie już na nich czekać. To przepis na dobry początek dnia. Mało kto odmówi sobie takiego śniadania, zwłaszcza jeśli podasz go ze śmietaną czy dżemem owocowym. Serniczki są świetną odskocznią od przeciętnych kanapek, jajecznicy czy owsianki.
Zrobienie serniczków to łatwa sprawa. Wychodzą grube i pulchne. Nie trzeba czekać godzinami, żeby ciasto zwiększyło swoją objętość. Biały ser wystarczy. Dostarczy on organizmowi wartościowego białka i wapnia, dobrego dla kości. Zatem serniczki to nie tylko pychota, ale i samo zdrowie. Jeśli znudziła cię monotonia i szukasz świeżości w kuchni, mamy dla ciebie nową inspirację kulinarną. Przepis na smaczne, sycące i bogate w składniki odżywcze serniczki już czeka. Zaserwuj je na śniadanie lub podwieczorek, a zachwyt murowany!
Przepis na placki serowe z patelni
Składniki:
3 łyżki mąki pszennej,
250 g sera półtłustego w kawałku,
1 torebka cukru waniliowego,
1 duże jajko,
olej lub masło do smażenia.
*Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Opis wykonania:
Rozgnieść biały ser widelcem. Dodać cukier waniliowy, 2 łyżki mąki i jajko, dobrze połączyć.
Oprószyć stolnicę łyżką mąki i wyrabiać na niej ciasto, ale niezbyt długo.
Dłońmi nabierać skąpe porcje masy i tworzyć z niej kulki, a potem lekko ugniatać.
Rozgrzać na patelni tłuszcz i smażyć serniczki z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. konfiturą owocową czy jogurtem i świeżymi owocami. Smacznego.