W poniższym artykule podpowiemy ci jak z robić ciasto o wdzięcznej nazwie Pani Kowalska. To wyjątkowy wypiek, którego nie powstydziłby się żaden mistrz cukiernictwa. Natomiast we wszystkich cukierniach w okolicy pewnie znalazłoby się dla niego honorowe miejsce w ladzie obok innych łakoci. Nic dziwnego, klienci bez wahania kupiliby takie ciasto, nie patrząc na cenę. Po przekrojeniu widać wszystkie warstwy. Są one bardzo łatwe do zrobienia, o czym za chwilę sam się przekonasz. Zapraszamy po przepis.
Ciasto Pani Kowalska to słodka kompozycja, która uroczo się prezentuje i smakuje niebiańsko. Podstawą deseru jest kruchy, maślany spód. Wyżej znajduje się masa owocowa i pianka. Zwieńczeniem ciasta jest kruszonka – złocista i chrupiąca. Wypiek po upieczeniu pachnie bardzo przyjemnie. Łatwo się kroi i znika z talerzyka momentalnie.
*Przyda ci się okrągła forma o średnicy 23 cm.
Jak przygotować ciasto Pani Kowalska?
Ciasto:
1 łyżka cukru waniliowego,
150 g mąki pszennej,
2 żółtka,
100 g schłodzonego masła,
1 łyżeczka chłodnej wody,
szczypta soli,
3 łyżki cukru.
Nadzienie:
175 ml kwaśnej śmietany 18%
200 g mieszanych owoców leśnych: malin, truskawek, jagód,
3 jajka klasy L lub XL,
60 g mąki,
200 g cukru,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Kruszonka:
60 g masła,
100 g brązowego cukru,
2 łyżki cukru,
100 g mąki pszennej,
pół łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Ciasto
W naczyniu łączymy sypkie produkty i robimy wgłębienie. Twarde masło kroimy na kawałki i wrzucamy do dołka. Palcami rozcieramy składniki w palcach, a potem przekładamy do nich żółtka i mieszamy. Ewentualnie wlewamy trochę wody. Ciasto uformowane w kształt kuli okręcamy w folię spożywczą i chłodzimy przez pół godziny w lodówce. Późnej wałkujemy je na placek o kilka cm większy niż średnica blaszki. Spód umieszczamy w natłuszczonej formie, a sterczące krawędzie chowamy do środka i robimy nakłucia widelcem na całej powierzchni. Pieczemy w 200°C przez 10 minut. Wyciągamy i studzimy.
Nadzienie
Jagody łączymy z cukrem (50 g) i rozkładamy je na cieście. W naczyniu mieszamy mąkę z resztę cukru, śmietaną i jajkami. Dodajemy wanilię i mieszamy na masę bez grudek. Rozprowadzamy ją na warstwie owocowej.
Kruszonka
W naczyniu łączymy cukier z mąką i resztą sypkich produktów. Wrzucamy kawałki chłodnego masła i ucieramy w palcach na kruszonkę. Obrzucamy nią powierzchnię deseru.
Pieczemy go w 180°C przez 1 godzinę i 20 minut, aż krem się zetnie. Placek wyciągamy z piekarnika i studzimy. Kroimy na kawałki i serwujemy. Smacznego.