Tatar to wykwintna, smaczna i łatwa w przygotowaniu przystawka, która znakomicie sprawdzi się na przyjęciu. Klasyczna wersja z wołowiną doczekała się rybnej alternatywy ze śledzia. Obie opcje mają rzeszę amatorów. Pozostajemy w sferze rybnej i polecamy skosztować tatara z łososia. Uzupełnieniem mięsa będzie szalotka, awokado i pietruszka. Prawdziwa kwintesencja smaku na talerzu!
Przepis na tatar z łososia
Lista składników:
» 150 g świeżego filetu z łososia,
» 1 łyżeczka soku z cytryny,
» 1 średnia cząstka awokado, pocięta w kosteczkę,
» 1 łyżeczka drobno pokrojonej szalotki,
» pieprz i sól,
» kilka małych kaparów z zalewy,
» 1 łyżeczka posiekanej pietruszki naciowej.
Wykonanie:
Najpierw myjemy filet z łososia pod bieżącą wodą. Nadmiar wody usuwamy ręcznikiem kuchennym. Mięso musi być zupełnie suche. Bardzo drobno kroimy mięso. Dorzucamy do niego awokado, pietruszkę i cebulkę – wszystkie produkty rozdrobnione. Dokładamy kapary i wszystko mieszamy, a potem skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pieprz i sól do smaku, wstawiamy tatara do chłodziarki, aby lepiej przeszedł smakami. Serwujemy z pieczywem.
Co dodać do tatara, by smakował jeszcze lepiej?
Warzywne dodatki to świetny pomysł na urozmaicenie łososiowego befsztyka. Inne składniki, które odmienią przystawkę to:
» sos rybny lub sojowy,
» musztarda,
» alkohol (np. koniak, whisky),
» wasabi.
Dodatki należy stosować w minimalnych ilościach i oczywiście nie wszystkie naraz. Dodając do mięsa musztardę, należy zrezygnować z wasabi, bo tatar będzie zbyt ostry w smaku.
Wskazówki:
* Jeśli filet rybny jest ze skórą, trzeba ją lekko odciąć ostrym nożem.
* Zamiast łososia surowego można użyć wędzonego.